Як правильно вибрати кавун

06.09.2016

Як правильно вибрати смачний стиглий кавун

Це зовсім не важко, якщо знати кілька простих правил. За допомогою експертів розкажемо як вибирати ідеальний кавун, ароматний, цукровий, що тане в роті і без нітратів!

Найсмачніші кавуни дозрівають в сезон, тобто з другої половини серпня до кінця вересня

Найсмачніші кавуни дозрівають в сезон, тобто з другої половини серпня до кінця вересня

Правило 1. Дивіться на календар.

Найсмачніші кавуни дозрівають в сезон — з другої половини серпня до кінця вересня. Ранні кавуни багаті нітратами, оскільки деякі виробники, прагнучи швидше зібрати врожай, підгодовують баштанні азотними добривами і стимуляторами росту. Якщо хочете насолоджуватися кавунами без наслідків для здоров'я, наберіться терпіння!

Правило 2. Мєсто встречі ізмєніть нєльзя.

Дуже важливо, в якому місці ви купуєте кавун. Баштанні повинні продаватися або в магазині, або в торгових наметах з тентом, на спеціальних настилах, розташованих на висоті не менше 15 см від землі. Справа в тому, що ніжна кавунова м'якоть — підходяще середовище для розмноження мікроорганізмів, які потрапляють всередину через непомітні тріщини разом з пилом і брудом. Все баштанні миттєво вбирають небезпечні речовини з навколишнього середовища, тому ніколи не купуйте їх поблизу автомагістралей, адже в автомобільних вихлопах містяться шкідливі речовини і важкі метали. З цієї ж причини не беріть розрізані кавуни, які в буквальному сенсі кишать мікробами. У цьому випадку навіть сертифікати не допоможуть — спочатку бездоганний кавун може бути дуже небезпечним для здоров'я.

Правило 3. Зустрічають по одежці.

Уважно огляньте і пощупайте кавун з усіх боків — на кавунової кірці не повинно бути навіть дрібних тріщин, вм'ятин, м'яких плям, подряпин і інших пошкоджень, через які легко проникають бактерії і мікроби. Добре, якщо кавун має кулясту або злегка витягнуту форму, рівномірну і рівну забарвлення — це величезний плюс для кавунового іміджу. Яскраві і контрастні смуги є вірною ознакою стиглості кавуна, як і блискуча «дерев'яна» кірка, яку неможливо проткнути нігтем, зате легко подряпати. Потріть пальцем кавунову кірку — у незрілих плодів буде виразно відчуватися запах свіжого сіна.

Великі кавуни, незважаючи на їх привабливий вигляд, нерідко вирощені з використанням нітратів

Великі кавуни, незважаючи на їх привабливий вигляд, нерідко вирощені з використанням нітратів

Правило 4. Вся справа в хвостику.

Хвостик кавуна повинен бути висохлим — коли кавун дозріває, він перестає брати вологу від землі і пересихає. Якщо хвостик зелений, значить, кавун зірваний до повного дозрівання, хоча і у давно зібраних нестиглих плодів зелений хвостик з часом жовтіє. Між зрілим і незрілим хвостиком існує важлива відмінність — у стиглого кавуна хвостик крихкий і легко ламається, а у незрілого плоду він більш млявий. Якщо хвостик відрізаний, обходьте такі кавуни стороною — швидше за все, продавці вирішили замаскувати погану якість врожаю.

Правило 5. Ці загадкові жовті плями.

Оскільки кавун довго лежить на одному боці, в місці зіткнення з землею утворюється світла пляма насиченого жовтого або оранжевого відтінку — його називають «щічка». Дуже світла, велика або нерівномірно пофарбована поверхня повинна вас насторожити, оскільки це вірна ознака, що кавун недолежав на баштані. Оптимальний розмір «щічки» — 5-10 см. Є ще одна ознака стиглості — невеликі світлі плями, що з'являються на всій поверхні кавунової скоринки після припинення вироблення хлорофілу.

Правило 6. Великий або маленький?

Правильна відповідь — середній. Великі кавуни, незважаючи на їх привабливий вигляд, нерідко вирощені з використанням нітратів, а дрібні плоди найчастіше несолодкі. Іноді трапляються винятки — маленькі кавуни можуть бути цукровими і смачними, а великі — водянистими, несолодкими і блідо-рожевими.

Уважно огляньте і пощупайте кавун з усіх боків — на кавунової кірці не повинно бути навіть дрібних тріщин, вм'ятин, м'яких плям, подряпин і інших пошкоджень

Уважно огляньте і пощупайте кавун з усіх боків — на кавунової кірці не повинно бути навіть дрібних тріщин, вм'ятин, м'яких плям, подряпин і інших пошкоджень

Правило 7. Дзвінкі і стиглі.

Постукайте по кавуну кулаком — дозрілі плоди видають ясний і дзвінкий звук, а недостиглі кавуни відгукуються глухо. Можете прикласти вухо до кавуна, як до морської мушлі, та злегка його стиснути — стиглий кавун злегка затріщить.

Правило 8. Дівчинка чи хлопчик?

Виявляється, кавуни мають статеву приналежність. У плодів жіночої статі нижня частина абсолютно плоска, з великим коричневим кружком, а у плодів чоловічої статі вона опукла і з дуже маленьким кружечком. Знайте, що найсолодші і смачні — «дівчатка», до того ж в них набагато менше насіння.

Правило 9. Кавуновий «паспорт».

Якщо ви знайшли найкращий кавун і вже готові його купити, попросіть у продавця сертифікат якості, який можна вважати своєрідним кавуновим «паспортом». У сертифікаті повинні бути вказані такі дані: «батьківщина» кавуна, його вік, тобто терміни збору врожаю, вміст нітратів і інші характеристики, на підставі яких можна зробити остаточний висновок, бути чи не бути кавуну на вашому столі. Якщо продавець демонструє вам ксерокопію сертифіката, придивіться до друку — вона повинна бути неодмінно кольоровий, а не чорно-білої. При підозрі на фальшиві документи не ризикуйте — здоров'я дорожче.

Насолоджуйтесь ароматною та солодкою м'якоттю кавуна, готуйте з неї соки і літні десерти, які дуже люблять діти

Насолоджуйтесь ароматною та солодкою м'якоттю кавуна, готуйте з неї соки і літні десерти, які дуже люблять діти

Правило 10. «Викриття» нітратів.

Нарешті, ви купили «правильний» кавун, принесли його додому і розрізали. Не поспішайте дегустувати, спочатку переконайтеся, що плід не нітратний. Вас повинні насторожити такі моменти — неправдоподібно яскрава кавунова м'якоть з бузковим відтінком, жовті волокна в м'якоті і гладкий глянець на зрізі кавуна замість крупитчатая поверхні. Пам'ятайте, що нітрати концентруються ближче до скоринки, тому для малюків завжди залишайте соковиту серцевину — вона якраз найсмачніша.

Насолоджуйтесь ароматною та солодкою м'якоттю кавуна, готуйте з неї соки і літні десерти, які дуже люблять діти. А ще можна влаштовувати кавунові розвантажувальні дні і худнути смачно, легко і корисно. БАЗАР бажає вам приємної кавунової пори і соковитого фруктового настрою!

google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0