• Головна
  • Блог
  • Коронавірус змінює те, як ми живемо, працюємо та використовуємо техніку

Коронавірус змінює те, як ми живемо, працюємо та використовуємо техніку

13.04.2020
Коронавірус змінює те, як ми живемо, працюємо та використовуємо техніку

Коронавірус змінює те, як ми живемо, працюємо та використовуємо техніку

Протягом тижня багато світових лідерів перейшли від применшення серйозності коронавірусу до оголошення надзвичайного стану. Навіть найефективніші з країн, здається, одночасно розгублені та роздратовані, а затримки реакцій виявляють некомпетентність та неефективність у всьому світі.

Отже, це ставить питання: чому нам так важко зрозуміти масштаб того, що може зробити незміцнена глобальна пандемія? Відповідь, ймовірно, стосується того, як ми обробляємо такі абстрактні поняття, як експоненціальне зростання. Частина причини, по якій ми так сильно боролися, застосовуючи основну математику до свого практичного середовища, — це те, що люди думають лінійно. Але, як і більшість технологій, біологічні системи, такі як віруси, можуть рости експоненціально.

Коли ми намагаємося стримувати пандемію та боротися з нею, ми звернулися до технології як до своєї рятівної благодаті. Роблячи це, ми ефективно натискаємо кнопку «швидкого перемотування вперед» на багато технологічних тенденцій, які вже існували. Від віддаленої роботи та віртуальних подій до моніторингу вірусів великих даних, технології, які були, мабуть, лише звичними для спільноти технологів, зараз переходять у центральну стадію, і, як правило, це стосується реакцій у воєнний час, ці зміни, ймовірно, залишаться тут.

Тож як наслідки Covid-19 змінять обличчя технології та бізнесу?

Віртуальна реальність: мобільний зв’язок та соціалізація

Зараз ми перебуваємо в епіцентрі найбільшого в історії експерименту віддаленої роботи, не кажучи вже про дистанційне навчання. Інструменти, які дозволяють нам цифрове спілкування та співпрацю, такі як Slack, Zoom та Dropbox, дають можливість безпрецедентної віддаленої роботи. Подивіться на вибуховий ріст інструменту відеоконференцій Zoom (додаток завантажено 343 000 разів за один день), який виріс від IPO на 9 мільярдів доларів менше, ніж рік тому, до піку в березні до величезної ринкової капіталізації в 44 мільярди доларів.

Але, як я впевнений, всі пережили останні кілька тижнів, у 2D цифрових комунікаціях все ще є термінальні збої. Віртуальна реальність пропонує переконливу альтернативу відеодзвінкам, що дозволяє людям відчувати, що вони перебувають в одному просторі разом — явний виграш для навколишнього середовища та краще використання часу. Хоча VR поки що намагається перейти в мейнстрім через бар'єри витрат на гарнітуру та технічні ідіосинкразії, пов'язані з віртуальними конструкціями, я очікую, що ми побачимо новий акцент на VR-програмах, які допоможуть у всьому, від соціалізації до підтримки психічного здоров’я.

5G: всюдисуща та наступна генерація мереж

Припустимо, що ми прямуємо до значного збільшення віддаленої роботи, швидкісний та стабільний Інтернет стане обов'язковою умовою. Китай вже використовує 5G для медичних застосувань та для контролю за поширенням коронавірусу. Незважаючи на суперечки щодо наслідків для здоров'я з боку мереж 5G (і, як не дивно, теорії змови звинувачують 5G у коронавірусі), Covid-19 підкреслює потенційний попит на телемедицину, відеоконференції та світи віртуальної реальності, для чого й потрібні 5G-масштаби оновлення Інтернету.

Китай також планує скласти більш досконалий Інтернет-протокол. Вони відновлюють Інтернет-досвід через створення нового Інтернету в Інтернеті, замінюючи «анахронічну» версію TCP/IP, з якою ми всі знайомі.

Наука даних: збирання даних через засоби масової інформації

Подейкували, що дані є новою нафтою в сучасній цифровій економіці, але це, можливо, недооцінений вплив даних. У відповідному прикладі платформа AI для моніторингу здоров'я на базі Торонто BlueDot побила як ВООЗ, так і CDC до удару, попереджаючи про розповсюдження Covid-19 на початку січня, за дев'ять днів до того, як ВООЗ випустила заяву. Потім він правильно передбачив шлях передачі через декілька міст.

Аналогічно, дослідники Гарвардської медичної школи використовують дані, створені громадянами, для моніторингу прогресу Covid-19 шляхом видобутку публікацій у соціальних мережах та використання природних мов для пошуку згадок про відомі симптоми. Білий дім сприяв оперативній групі 60 технологічних компаній, включаючи Facebook, Google та IBM, щоб вивчити можливість використання даних про місцезнаходження та переміщення зі смартфонів американців, щоб отримати перевагу щодо коронавірусу. Новини, можливо, не сприйняли американці, що захищають конфіденційність. Але в Китаї, де “конфіденційність” ледь не є рідкісним словом у загальному просторіччі, цій тактиці вдалося майже звести нанівець експоненціальне зростання вірусу, тому Захід починає прислухатися.

Blockchain: Довірене відстеження та управління дезінформацією

Під час цієї пандемії Інтернет відіграв у своєму розпорядженні деякі прямо небезпечні вірусні засоби масової інформації. Французький уряд повинен був попередити громадян, що кокаїн не може захистити їх від коронавірусу. Сотні іранців загинули від отруєння спиртними напоями після публікацій в Інтернет, які стверджували, що він вилікував коронавірус, і Раді національної безпеки довелося розкрити міфи загальнонаціонального карантину. Чиновники звинувачують соціальні медіа у всьому вищесказаному.

Гіганти соціальних медіа робили доблесні спроби оздоровити свої платформи. Twitter мобілізував систему значків, щоб надсилати авторитетні голоси щодо коронавірусу, видаючи синю галочку для перевірених джерел. Цілісність даних, здається, нарешті стає модою, де наука та факти фактично можуть бути більш цінними, ніж заголовки кліків та рекламні долари.

Я прогнозую, що ми побачимо зростання більш досконалих підходів до перевірки даних, що свідчить про перевагу управління записом у режимі реального часу над демократичними мильними скриньками. Blockchain пропонує єдине джерело істини з підтвердженим походженням даних, просвічуючи дезінформаційні теми та шарлатани. Новий консорціум, включаючи IBM, Oracle та Всесвітню організацію охорони здоров’я, співпрацює над центром відкритих даних під назвою MiPasa, який використовуватиме блокчейн-технологію для перевірки достовірності даних про пандемію коронавірусу. Це буде перше «інформаційне шосе», яке було затверджене ключовими органами та доступне публічно, сподіваючись зменшити поширення неправдивої чи навіть небезпечної інформації.

Датчики: біосенсори для відстеження інформації про здоров'я

В останній статті Financial Times соціолог та автор Юваль Ной Харарі висловив антиутопічне майбутнє, де «гіпотетичний уряд вимагає, щоб кожен громадянин носив біометричний браслет, який контролює температуру тіла та серцебиття 24 години на добу».

Його стаття малює зловісну картину майбутнього, але давайте розглянемо потенційні позитивні наслідки. Використовуючи біосенсори, технологічний запуск Medopad зміг надати клініцистам дистанційну платформу для спостереження за пацієнтами, щоб практично спостерігати за хворими та пацієнтами групи ризику, надаючи уявлення про працевлаштування пацієнтів із симптомами загострення. Тепер уявімо, що ми екстраполюємо цей тип фізіологічного моніторингу на нормальне життя; вона може породити цілком новий рівень управління охороною здоров’я для раннього втручання та лікування. За допомогою засобів, таких як Vitaliti Cloud DX, лікарі можуть віддалено контролювати п’ять різних життєвих ознак протягом 72-годинних періодів і можуть автоматично діагностувати 19 різних станів за допомогою ШІ та машинного навчання.

Якщо люди мають право відстежувати свій власний стан здоров'я 24 години на добу, ми можемо розрізнити не тільки те, коли ми стали небезпекою для здоров’я інших людей, але і які звички сприяють або погіршують наше власне здоров'я.

Машинне навчання: Швидше та дешевше вакцини та ліки

Логіка нашої сучасної ринкової системи означає, що приватні фармацевтичні фірми навряд чи будуть надавати пріоритет вакцинам, поки не буде забезпечена прибутковість. У випадку криз із охороною здоров'я, це ставить нас під загрозу, коли час є суттєвим. Але щоб підтримати прискорення розробки наркотиків, AI міг керувати початковим виявленням наркотиків двома способами: 1) перевірка мільйонів хімічних сполук на потенційні ліки в симуляційних тестах набагато швидше, ніж це змогла б будь-яка людина; і 2) виявлення цілей, на які можуть потрапляти нові ліки, щоб зробити людей менш хворими або уповільнити поширення хвороби.

Для Covid-19 DeepMind зосереджується на останньому за допомогою AlphaFold, глибокої системи навчання, яка намагається точно передбачити білкові структури там, де немає подібних білків. І Atomwise використовує звивисті нейронні мережі, які знаходять зразки в тестових даних. Технологія може проаналізувати мільярди сполук для виявлення перспективного підмножини для поглибленого тестування, стискаючи роки досліджень на тижні. ШІ сам по собі не є срібною кулею для подолання всіх перешкод у розробці вакцини, але це, безумовно, може прискорити справи.

3D друк: друковані медичні пристрої

Забудьте «швидко рухайтесь і ламайте речі»; Тепер техніка зосереджена на «швидкому руханні та виготовленні речей». Зокрема, виготовлення захисних щитів для обличчя, халатів для пацієнтів, кисневих масок і навіть вентиляторів — все на вимогу. Частина швидкості проектування та виготовлення деяких із цих предметів виникла із можливості зламати традиційні медичні пристрої за допомогою деталей, виготовлених за допомогою 3D-принтерів. Потенціальна швидкість і масштаб 3D-друкованих компонентів висвітлювалася в Італії, коли інженери розробляли замінний клапан для дихальних засобів. Вони змогли виготовити 100 протягом дня за ціною 2 євро кожен, що значно дешевше, ніж 10000 доларів, які зазвичай продають клапани. Поговоріть про зриви прибуткових моделей!

Майбутнє виглядає трохи інакше

Екзистенціальна загроза коронавірусу багато людей запитує, чи це кінець світу, як ми його знаємо, і чи криза позначає новий початок; вимушений метаморфоз, якщо хочете? Можливо, установка Burning Man у 2019 році — тема метаморфози, що святкує зміни та дослідження невизначеності — виявилася більш давньою, ніж ми зрозуміли тоді. Тема була спрямована на аналіз поточної поведінки та визнання того, що політичний, культурний та екологічний ландшафти знаходяться у «каскаді переломних точок».

Для нашого нинішнього сценарію немає ігрової книги, але основні глобальні моменти справді рідкісні. Ніхто точно не знає, як буде виглядати світ після того, як ця криза вщухла, але, можливо, ми можемо очікувати прискореної еволюції наших нинішніх конвенцій та інструментів.

Джерело

google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0