• Головна
  • Блог
  • Як правильно вибрати кондиціонер для квартири у 2024 році

Як правильно вибрати кондиціонер для квартири у 2024 році

04.04.2024
Як правильно вибрати кондиціонер для квартири у 2024 році

Як правильно вибрати кондиціонер для квартири у 2024 році

Кондиціонер рятує від літньої спеки

Настає тепла пора року, отже, настав час подумати про комфорт у квартирі під час спеки. Для цього у квартирі потрібен кондиціонер. Але як не помилитись із вибором кондиціонера? Підводні камені тут чатують на будь-якому етапі — при виборі, купівлі, монтажі, використанні пристрою.

У цьому гайді зібрано все, що необхідно знати про кондиціонери та процес вибору. Усі висновки зроблено з урахуванням досвіду фахівців та інформації з перевірених джерел.

Типи кондиціонерів

При виборі кондиціонера потрібно спочатку визначити, яке приміщення він охолоджуватиме. Мають значення площа та призначення кімнати, висота стель, тип вікон, особливості електричної мережі та наявність у квартирі ремонту, який може бути шкода зіпсувати.

Підлоговий кондиціонер. Цей тип називають ще мобільним. Порівняно компактний агрегат на коліщатках, який можна використовувати де і коли зручно, а на зиму ховати в комору. Простота установки і порівняно низька ціна, як здається, робить такі кондиціонери дуже популярними.

Але професіонали їх суворо не рекомендують і ось чому:

  1. У більшості приміщень не вийде знайти зручного місця, тому ця «труна на коліщатках» буде мішати під ногами та псувати вигляд.
  2. Підлоговому кондиціонеру необхідно викидати назовні гаряче повітря через трубу. Вона виглядає неестетично сама по собі, та ще й практично несумісна з розстібними пластиковими вікнами.
  3. Підлогові кондиціонери витрачають багато енергії, сильно шумлять і при цьому охолоджують на третину менш ефективно, ніж інші системи такої ж потужності.
Щоб не возитися з відведенням тепла, мобільний кондиціонер іноді ставлять так. Охолодити приміщення якщо і вийде, то всього на пару градусів, а ось рахунок за електроенергію прийде величезний і шуму буде дуже багато

Щоб не возитися з відведенням тепла, мобільний кондиціонер іноді ставлять так. Охолодити приміщення якщо і вийде, то всього на пару градусів, а ось рахунок за електроенергію прийде величезний і шуму буде дуже багато

В США виробників мобільних кондиціонерів зобов'язали вказувати на упаковці два значення: загальну потужність і реальну, різниця між ними сягає 25—30%. Справа в тому, що частина охолодженого повітря блок використовує для власного охолодження і потім викидає на вулицю. Це створює навколо зону зниженого тиску: в приміщення втягуватиметься тепле повітря з вулиці та сусідніх приміщень.

В Україні виробники кондиціонерів для підлоги можуть вказувати тільки номінальну потужність, без урахування втрат холоду через особливості конструкції.

Упаковка кондиціонера в США. Зверху — «європейське» номінальне значення потужності, під ним більш реалістичне. Джерело: ютуб⁠-⁠канал Technology Connections

Упаковка кондиціонера в США. Зверху — «європейське» номінальне значення потужності, під ним більш реалістичне. Джерело: ютуб⁠-⁠канал Technology Connections

Віконний кондиціонер. Дуже популярна категорія у США, але в Україні вони поширені слабко. Усі елементи об'єднані в одному корпусі, що встановлюється на вікно без спеціальних інструментів.

Гаряча половина контуру стирчить назовні, а холодна знаходиться у кімнаті. Можливо, це виглядає не дуже презентабельно, але охолоджує ефективно, не треба свердлити стіни. Такі кондиціонери зазвичай досить галасливі і не дуже потужні, але для кімнати 15-16 м² цілком підійдуть і їх можна підключати до звичайної розетки.

Проблема лише в тому, що з нашою дійсністю така конструкція несумісна: за задумом ці кондиціонери встановлюють у вікна зі стулками, а не розстібними. Також можна продовбати у стіні отвір за розміром кондиціонера та вбудувати його туди, але в міських багатоповерхівках без узгодження дозволено отвори діаметром не більше 15—20 см залежно від міста.

Приклад «чистої» установки — часто віконні кондиціонери виглядають набагато менш охайно

Приклад «чистої» установки — часто віконні кондиціонери виглядають набагато менш охайно

Спліт-система. Найпоширеніший вид кондиціонерів: два блоки, один розміщують зовні приміщення, другий — усередині. Так досягається максимальна ефективність, коли гарячі компоненти не заважають охолодженню.

Зовнішні блоки спліт-систем виглядають приблизно однаково, а ось внутрішні відрізняються сильніше. Окрім білих настінних блоків бувають різні дизайнерські варіації. Компанії на кшталт Hisense або Cooper Hunter експериментують із кольорами та нестандартними формами. Samsung, наприклад, розробив пластиковий корпус із перфорацією, щоб уникнути шкідливих для здоров'я протягів. А LG виготовляє дизайнерські плоскі блоки, які дозволяють замаскувати кондиціонер під картину чи дзеркало.

Ще бувають касетні стельові кондиціонери. У квартирах їх встановлюють рідко — для цього потрібна підвісна стеля, яка забирає від висоти кімнати 20—30 сантиметрів. А ось у приватних будинках та офісах це гарне рішення, тому що блок можна розмістити у центрі великого приміщення для більш рівномірного охолодження. А ще за підвісною стелею можна приховати всі комунікації, щоб не ховати кабелі та трасу кондиціонера всередину стін.

Більшість внутрішніх блоків спліт-систем білі та глянсові, але бувають і незвичайні моделі
Більшість внутрішніх блоків спліт-систем білі та глянсові, але бувають і незвичайні моделі
Більшість внутрішніх блоків спліт-систем білі та глянсові, але бувають і незвичайні моделі

Мульти-спліт-система. Те саме, що спліт-система, але зовнішній блок значно потужніший і до нього підключається два-чотири внутрішні блоки, а не один. Такі системи зазвичай досить дорогі, і іноді дешевше купити кілька одиночних спліт-систем ніж одну централізовану.

Але якщо ви живете в будинку, де можна вішати зовнішні блоки лише у спеціально відведених місцях, у вас може бути іншого вибору.

Касетний стельовий блок всмоктує тепле повітря через центральну решітку, а холодний видує відразу в чотири сторони

Касетний стельовий блок всмоктує тепле повітря через центральну решітку, а холодний видує відразу в чотири сторони

Функції та режими кондиціонера

Більшість домашніх кондиціонерів та спліт-систем влаштовані приблизно однаково: різняться ефективність, рівнем шуму та додатковими «розумними» функціями, але базовий набір режимів у всіх приблизно однаковий.

Розповідаємо, які основні режими має кондиціонер.

Охолодження. Основна функція побутового кондиціонера. Зовнішній блок стискає газ фреон і нагрівається, а внутрішній випаровує стислий газ і охолоджується. Вбудований вентилятор розганяє прохолоду кімнатою.

Чим потужніший кондиціонер — тим більше холоду він виробляє і тим швидше розподіляє його по приміщенню.

Обігрів. Будь-який кондиціонер можна використовувати і для обігріву. Це дуже зручно в холодну пору року. У цьому режимі зовнішній та внутрішній блок змінюються місцями: зовнішній охолоджує холодну вулицю, а внутрішній направляє до кімнати потік гарячого повітря.

У порівнянні з масляними та електричними обігрівачами, кондиціонер при обігріванні витрачає майже вчетверо менше електроенергії. У регіонах з теплими та малосніжними зимами можна цілий рік користуватися кондиціонером для обігріву. Здебільшого це рішення годиться тільки для весни та осені, проте з потеплінням клімату, яке ми спостерігаємо в останні роки, цілком реально обігріватиме житло і взимку.

Але треба розуміти, що більшість побутових кондиціонерів не можна включати взимку у сильний мороз: режим обігріву не працює при температурі на вулиці нижче -7 °C. На морозі механічні компоненти зовнішнього блоку можуть зледеніти або деформуватися, і весь пристрій зіпсується безповоротно.

Для опалення в мороз до -30 °C винайшли спеціальні спліт-системи з підігрівом компресора.

Але в наших житлових будинках найчастіше є центральне опалення, яке зазвичай значно дешевше і ефективніше за спеціальний кондиціонер.

Осушення. Кондиціонер неминуче витягає вологу з повітря у приміщенні – це особливість конструкції будь-якої моделі. Але в тропічних та болотистих регіонах із підвищеною вологістю повітря цей ефект іноді використовують окремо від охолодження.

У режимі «сушіння» радіатор внутрішнього блоку охолоджується, але вентилятор працює на дуже малих обертах, щоб не розганяти прохолоду по кімнаті. Через це волога з повітря активніше конденсується всередині блоку та стікає назовні через трубу. За добу таким чином можна віджати два-три літри води.

Головне тут не перестаратися: надто сухе повітря шкідливе для здоров'я.

Вентиляція. У цьому режимі внутрішній блок працює без охолодження, а просто крутить вентилятор, ганяючи по кімнаті те саме повітря.

Цей режим потрібен, щоб просушити начинку кондиціонера після використання, інакше там може завестися пліснява. А ще активну вентиляцію можна використовувати з відкритою кватиркою, щоб повітря по кімнаті циркулювало швидше.

Нічний режим. Уві сні температура тіла знижується, а значить, переохолодитись та захворіти простіше.

Більшість кондиціонерів передбачено режим, у якому вентилятор працює повільніше і тихіше, щоб не заважати відпочинку і не створювати протяг. Температура підтримується на кілька градусів вище за денну, щоб людина не переохолодилася.

«Нічний» режим зазвичай працює за таймером, і при його активації потрібно вибрати, скільки часу ви плануєте відпочивати.

Додаткові режими. У деяких моделей передбачені додаткові режими: насичення киснем, іонізація, очищення повітря тощо. Найчастіше ніякого доведеного корисного ефекту вони не дають.

Що вміє розумний кондиціонер

Розумні пристрої оснащені більш сучасною електронною начинкою, ніж звичайні. Вони відрізняються не лише розширеним набором налаштувань — саме взаємодія з технікою відбувається інакше. Наприклад, за допомогою мобільного додатку або розумної колонки з голосовим помічником Alexa.

Розкажемо про розумні функції на прикладі кондиціонера Samsung. Крім Samsung свої додатки мають та вміють взаємодіяти з Алексою деякі кондиціонери LG та деякі моделі від Daikin, Kentatsu, Midea, Axioma та Daichi.

Управління через додаток. Щоб отримати доступ до всіх можливостей, доведеться встановити програму — в даному випадку Samsung SmartThings для iOS та Android. Керувати кондиціонером та перевіряти його стан можна з будь-якої відстані через інтернет.

Деякі функції без програми взагалі неможливо настроїти або вимкнути. Наприклад, включення за заданим графіком або автоматичне просушування після вимкнення.

Функції автоматизації. Найзручніший режим «попереднє охолодження». Система відстежує розташування власника з геолокації телефону та враховує такі фактори, як пора року та температура. Наприклад, увечері ви виходите з метро, і по дорозі додому пуш-повідомлення пропонує вам включити кондиціонер заздалегідь, тому що в квартирі більше 26 °C. На той час, коли ви відчиняєте двері, в кімнаті вже приємні 22 °С.

Геолокація працює і у зворотний бік: якщо кондиціонер помічає, що ви пішли з дому і залишили його працювати, він надішле пуш-повідомлення з пропозицією відключити систему.

Автоматичний режим з ШІ теж непоганий. Кондиціонер запам'ятовує, за якої температури на вулиці та вдома користувач включає охолодження або обігрів, якій швидкості обдування і температурі він віддає перевагу. Після цього достатньо буде вибрати режим «Авто», і кондиціонер сам виставить відповідні для ситуації значення. На навчання ШІ може піти більше місяця — за умовчанням такий кондиціонер працює за усередненою моделлю, заданою на фабриці.

Голосове керування. Якщо прив'язати обліковий запис SmartThings до системи Alexa, то керувати кондиціонером можна буде голосом, через розумну колонку з таким помічником. Причому віртуальна асистентка розуміє синоніми та справно відгукується, наприклад, на команду «включи кондюк».

Що таке компресор і як працює кондиціонер

Будь-який кондиціонер працює приблизно за тим же принципом, що холодильник, тільки холод не збирається в герметичну камеру, а поширюється по приміщенню.

Сучасна спліт-система складається із приблизно 300 компонентів. Головних чотири: фреон, компресор, конденсатор та випарник. Це герметична зациклена система, одна половина якої забирає тепло, а друга – розсіює.

Фреон, або холодоагент, — це суміш газів, яка циркулює всередині кондиціонера і дозволяє йому охолоджувати приміщення. Фреон не має кольору та запаху, не горить і найчастіше нетоксичний, але склад постійно допрацьовують, щоб знизити його шкоду для озонового шару.

У сучасних та дорогих моделях застосовується фреон марки R32. Він менш шкідливий для навколишнього середовища проживання і перевищує інші марки за робочими якостями. У кондиціонерах простіше використовують R410A — він утричі шкідливіший для озонового шару, але все одно вважається «еко-френдлі» порівняно зі старими фреонами на зразок R22, які вже не застосовують у побутових кондиціонерах.

Також вважається, що R32 дозволяє заощаджувати близько 10% електроенергії. Але порівняти його з R410A безпосередньо неможливо. Фреон нового покоління закачують у дорожчі та досконаліші кондиціонери, розроблені спеціально під нього.

Щоб кондиціонер міг охолодити приміщення, фреон проходить кілька кроків.

Спершу компресор стискає газоподібний фреон. Через стиск температура газу підвищується, але він залишається газоподібним. Компресор — найдорожча і найскладніша частина кондиціонера, споживає найбільше енергії.

Потім гарячий газ під високим тиском проходить через радіатор зовнішнього блоку. Ця частина називається «конденсатор», тут фреон охолоджується і перетворюється на рідину.

Щоб фреон став рідким, тепло відводиться та розсіюється за допомогою вентилятора. У звичайних умовах фреон змінює свій стан при −51 °C, але під тиском його достатньо охолодити до температури вище за кімнатну.

Потім рідкий фреон вирушає у внутрішній блок або випарник. Там потрапляє в зону низького тиску і закипає, забираючи тепло навкруги — так радіатор охолоджується до негативних температур. Паралельно вентилятор внутрішнього блоку охолоджує повітря в кімнаті, простягаючи його між охолодженими металевими пластинами.

Газоподібний фреон повертається до компресора, щоб повторити цикл.

Інверторні та звичайні моделі кондиціонерів

На багатьох сучасних моделях великими літерами написано "Інвертор" — це вказівка на тип компресора. Залежно від типу компресора кондиціонер працюватиме інтервалами чи постійно. Від цього залежить його зносостійкість та енергоспоживання.

Звичайний кондиціонер. Більшість старих та недорогих сучасних кондиціонерів працюють за принципом «увімк/вимк». Тобто компресор працює на повну потужність чи не працює зовсім. Коли температура кімнати опускається до заданої, компресор зупиняється і внутрішній блок працює як звичайний вентилятор. Згодом температура піднімається на пару градусів, і тоді компресор знову вмикається.

Це досить надійна система, яка може справно опрацювати понад 10 років. Але при старті компресор витрачає більше енергії і зазнає більшого навантаження та зносу, ніж при постійній роботі.

Ліворуч зображено звичайний зовнішній блок, праворуч інверторний. Зовні різниця лише у тому, що інверторний підписано

Ліворуч зображено звичайний зовнішній блок, праворуч інверторний. Зовні різниця лише у тому, що інверторний підписано

Інверторний кондиціонер. Більш досконала технологія – з нею компресор плавно регулює тиск і працює постійно, а не ривками. Перший інверторний кондиціонер випустили ще 1981 року, але вони й досі не змогли повністю замінити звичайні. Справа в тому, що інверторний компресор складніший і дорожчий, тому ставити його в бюджетні пристрої занадто затратно.

Але це й неочевидна перевага інвертора: дорогі просунуті компресори зазвичай ставлять у кондиціонери гарної якості, від яких очікується довга робота без поломок.

Інвертор майже впливає рівень шуму кондиціонера.

У пральних машинах та іншій побутовій техніці інверторні двигуни часто допомагають знизити рівень шуму. Але у випадку з кондиціонером компресор розміщений у зовнішньому блоці за закритим вікном, тому його шум у будь-якому випадку не турбуватиме вас.

Гучність внутрішнього блоку залежить від числа та типу лопат барабанного вентилятора, а також від швидкості обертання та якості кріплення. Не менш важлива конструкція вбудованих жалюзі, які спрямовують повітряний потік: вони можуть неприємно поскрипувати.

Потужність кондиціонера

Головна характеристика кондиціонера – його потужність. Найчастіше її обчислюють у BTU – британських теплових одиницях, British Thermal Unit.

Кондиціонери поділяються на класи – залежно від потужності пристрій може обслуговувати приміщення певного розміру. Наприклад, модель, розрахована на охолодження приміщення до 20 м², має потужність 7000 BTU/h і в побуті називається «сімка». Часто відповідну цифру – 7, 9, 12 тощо – можна побачити прямо в назві моделі.

В Україні замість потужності у BTU/h іноді вказують теплопродуктивність у кіловатах. Це число означає кількість тепла, що виділяється зовнішнім блоком під час роботи компресора. Реальне енергоспоживання спліт-системи буде приблизно втричі нижче: система на 2,5 кВт споживає близько 0,7-0,8 кВт за годину.

Нижче — зразкове співвідношення потужності в BTU, ватах та максимальній площі обслуговування:

  • 5000 BTU – 1,5 кВт – до 15 м²;
  • 7000 BTU – 2 кВт – до 20 м²;
  • 9000 BTU – 2,5 кВт – до 25 м²;
  • 12 000 BTU – 3,5 кВт – до 35 м²;
  • 18 000 BTU – 5,3 кВт – до 50 м²;
  • 24 000 BTU – 6,5 кВт – до 60 м².

При виборі кондиціонера установники рекомендують залишати запас близько 15-20%. Іноді виробники вказують потужність в ідеальних умовах, а насправді вона виявиться нижчою. Особливо це актуально для бюджетних моделей китайських брендів другого ешелону.

Постійна робота на піковій потужності збільшує знос компресора та системи загалом. Для кімнати площею 19-20 м² буде достатньо «сімки», але краще встановити «дев'ятку». Переплата буде не такою великою, але прослужить пристрій довше і охолоджуватиме краще.

Якщо вікна вашої кімнати виходять на сонячну сторону, краще брати кондиціонер навіть з більшим запасом, близько 30—40%. Під прямим сонячним промінням кімната перетворюється на парник, який набагато важче охолоджувати.

Але якщо вирішите купити кондиціонер із запасом менше 10%, вибирайте моделі перевірених брендів із середнім чи високим рівнем цін. Вони встановлюють більш надійні комплектуючі.


Скільки електрики витрачає кондиціонер

Виробники заявляють, що інверторні моделі економлять до 30% електроенергії в порівнянні зі звичайними тієї ж потужності, але в залежності від моделі та виробника різниця може становити лише 5-7%.

Однак, якщо ви живете, наприклад, у квартирі з вікнами на тіньовий бік, то користуєтеся кондиціонером 40-50 днів на рік. Економія в грошах від інверторної моделі у цьому разі зовсім незначна. Але якщо у ваші вікна більшу частину дня світить сонце, кондиціонер ви використовуватимете частіше, а значить, і заощадити вийде більше.

Для мешканців теплих регіонів, де температура майже ніколи не падає нижче за нуль, ситуація зовсім інша. Кондиціонером можна користуватися практично цілий рік: на охолодження та на обігрів. І тоді покупка інверторної моделі більш ніж виправдана: такий пристрій і гроші заощадить і пропрацює, швидше за все, довше.

Системи очищення повітря

Внутрішній блок кондиціонера постійно пропускає повітря. Більшість пилу осідає на зовнішніх фільтрах, а волога затримується на холодних пластинах випарника у вигляді конденсату. Якщо не стежити за чистотою, пил почне накопичуватися і всередині пристрою, а між пластинами заведеться пліснява.

Розкажемо, як різні кондиціонери справляються із забрудненнями і які фільтри дозволяють робити повітря у квартирі чистішим.

Пилові фільтри грубої очистки. Такі мають більшість кондиціонерів. Це звичайна пластикова сітка, яка утримує великий пил, шерсть свійських тварин, тополиний пух та інші елементи, що зависають у повітрі.

У деяких моделей фільтр встановлений зверху і легко знімається, але у більшості він розташований усередині і спочатку потрібно зняти передню панель. Краще пошукати в інтернеті ролик із інструкцією, щоб нічого випадково не зламати чи викликати професійного майстра.

Ці фільтри багаторазові, їх достатньо прополоскати під душем, а потім просушити.

Залежно від конструкції пиловий фільтр прикриває радіатор спереду та зверху або тільки зверху

Залежно від конструкції пиловий фільтр прикриває радіатор спереду та зверху або тільки зверху

Фільтри тонкої очистки. Грубі фільтри захищають кондиціонер від бруду та сміття, а фільтри тонкого очищення покращують якість повітря. Вони утримують частинки бруду, шкідливі суспензії та алергени на кшталт пилку. У рекламних матеріалах згадуються вугільні, срібні, титанові, ультрафіолетові та навіть «з вітаміном C».

Найчастіше йдеться про невеликі фільтруючі смужки завтовшки кілька міліметрів. Склад та структура у них різні, але в більшості випадків це не так важливо: через фільтри проходить менше чверті повітряного потоку. Щось вони, звичайно, утримують, але розраховувати на порятунок від весняного пилку не варто.

Такі фільтри мають невеликий термін служби. Приблизно раз на рік їх необхідно виймати, викидати та замінювати на нові відповідно до інструкції. Промивати фільтр тонкого очищення марно: їхній ефект більше заснований на просоченні або спеціальному напиленні.

Так виглядає пиловий фільтр, який не мили більше року. Чорний прямокутник — фільтр тонкого очищення повітря

Так виглядає пиловий фільтр, який не мили більше року. Чорний прямокутник — фільтр тонкого очищення повітря

Плазмові фільтри. Плазмові фільтри по-справжньому ефективні, очищають повітряний потік, захоплюючи і обробляючи небажані частинки за допомогою електромагнітного поля. Ці фільтри не вимагають заміни: в більшості випадків досить раз на півроку-рік знімати їх і протирати чистою сухою ганчіркою.

Плазмові фільтри зазвичай маркують PM1.0, PM2,5 або PM10 — за мінімальним діаметром частинок у мікронах, які система здатна захоплювати і утримувати.

Для людей з алергією рекомендовано фільтри PM1.0. Деякі частинки пилку настільки дрібні, що решта фільтрів не може їх затримати.

Самоочищення радіатора. Навіть якщо кондиціонер не робитиме повітря чистішим, важливо стежити за тим, щоб він не робив ситуацію гіршою. Після вимкнення кондиціонера холодний радіатор усередині починає покриватися конденсатом. Через високу вологість усередині кондиціонера часто заводиться цвіль, бактерії та різна мікрофлора, яка може спричинити алергію.

Якщо довго не доглядати кондиціонер, то вичистити цвіль зсередини буде практично неможливо. Доведеться викликати майстра зі спеціальним обладнанням та засобами — у Києві, наприклад, за такий візит беруть до 1500 грн.

Щоб запобігти забрудненню, кондиціонер потрібно використовувати уважно. Після кожного вимкнення внутрішній блок потрібно залишати на пару годин у режимі вентиляції без охолодження, щоб потік повітря просушив усі нутрощі. У деяких моделей ця функція передбачена автоматично, тому кондиціонер іноді не вимикається з першого разу.

Деякі моделі мають просунутий режим самоочищення: вони швидко охолоджуються, щоб на радіаторі та вентиляторі утворився лід, а потім розтоплюють його, щоб змити можливі забруднення.

Яким виробникам варто довіряти

Розібратися на ринку кліматичної техніки досить важко. Тут все набагато заплутаніше, ніж у смартфонах, ноутбуках і навіть аудіоапаратурі. У продажу представлені десятки незнайомих брендів із незрозумілим ціноутворенням. Корисні огляди та гайди важко знайти: вони в основному рекламні та публікуються на сайтах магазинів.

До того ж, тут багато пасток. Наприклад, бренд General Climate створений на росії, просувається як британський, а його назва співзвучна з топовою японською маркою General. При цьому кондиціонери збирають на заводах великої китайської фірми Gree. А за описом вони нічим не відрізняються від корейських та японських моделей, але у півтора рази дорожчі.

Розкажемо, кондиціонери якихось брендів із власним виробництвом є у широкому продажу на весну 2024 року.

Mitsubishi Heavy Industries — японський виробник середнього та високого цінових сегментів із заводом у Таїланді. У Японії відомий під назвою Beaver, але в нашій країні просувається за співзвуччю з преміальним брендом Mitsubishi Electric, з яким не пов'язаний.

Samsung — один з найбільших виробників у світі з розвиненими розробками як в «залізі», так і в області софту. Топові моделі відрізняються безвітряною конструкцією WindFree. Власний завод у Таїланді, але деякі бюджетні моделі збирають у Китаї. Надійна гарантійна мережа по всій Україні.

LG — популярний корейський виробник розумних кондиціонерів із заводами в Туреччині, Китаї та Кореї. У дизайнерської моделі ArtCool Gallery внутрішній блок замаскований під картину. Велике представництво в Україні та гарна гарантійна мережа.

Cooper&Hunter — можливо, це найкраща пропозиція в Україні у співвідношенні ціна-якість, кондиціонери цього бренду виробляє завод International Corporation у м. Джухай (Zhuhai) за 40 км від Гонг-Конга – об'єднаного виробничого та науково-експериментального майданчика компаній GREE Electric Appliances, Inc. і Daikin Industries, Ltd

Midea і Gree — провідні китайські заводи, які випускають кондиціонери не тільки для себе, але і для багатьох відомих брендів, включаючи Bosch, Electrolux, Hyundai. Багато фірмових технологій, але важливішим є те, що в асортименті є чудові моделі середнього цінового сегменту. Гарантія від магазину, постачання запчастин стабільні.

Haier – великий китайський бренд, який одночасно володіє побутовим підрозділом американської General Electric. Випускає недорогі розумні моделі та постачає на наш ринок продукцію з локалізованими написами на пультах.

Hisense — китайський бренд з величезними виробничими потужностями та просунутим відділом розробки. Спеціалізується на розумних кондиціонерах із ненудним дизайном внутрішніх блоків. Вартість топових моделей з плазмовим фільтром — на рівні корейських та японських кондиціонерів середнього та високого цінових сегментів. Але за якістю вважається нижчою, ніж спеціалізовані бренди на кшталт Gree.

TCL і AUX дуже поширені завдяки низькій ціні. Виробляють більшість бюджетних кондиціонерів для десятків компаній із усього світу. Можуть виготовляти флагманські моделі, але до нас їх практично не завозять.

Daikin — топовий японський виробник з високою якістю комплектуючих та інженерних рішень. Побутові моделі виготовляються в Туреччині на власному заводі. Не виробляє дешевих моделей, тому скарг на якість та брак у кілька разів менше, ніж у брендів із бюджетними цінами.

Mitsubishi Electric — на одному рівні з Daikin. Не плутати з Mitsubishi Heavy Industries — це зовсім інша фірма, нижча класом.

General і Fujitsu — топові бренди однієї японської компанії, що виробляються в Туреччині.

Всі інші марки кондиціонерів належать до категорії OEM, тобто їх замовляють на сторонніх китайських фабриках. Деякі великі компанії беруть активну участь у проектуванні та контролі якості, але багато хто просто відправляє ТЗ на фабрику і погоджує результат.

Якщо вибирати кондиціонери OEM-брендів, бажано брати ті, що збирають Midea чи Gree. Але варто розуміти, що жодних гарантій це не дає, адже заводи-підрядники завжди орієнтуються на заданий бюджет та стандарти якості бренду-замовника. А вони можуть бути як вищими, так і нижчими за ті, що прийняті для їх власної продукції.

Щоб знизити підсумкову ціну, виробники недорогих кондиціонерів економлять на багатьох начебто другорядних, але важливих речах. Наприклад, на хорошому пластику, який не стане жовтіти з часом, або на вентиляторах. Або на кріпленні рухомих стулок — за кілька років дешеві деталі почнуть скрипіти. Або навіть на захисті зовнішнього блоку від корозії та стрибків напруги.

У бюджетних моделях часто вищий відсоток браку. Заміна компресора коштуватиме практично ціну нового кондиціонера. Дозаправка фреоном коштуватиме до 1000 грн. Дешевому кондиціонеру вона може знадобитися вже за кілька років, а дорогому, якщо пощастить, — за 8—10 років. Однак витік фреону може відбуватися і через неякісний монтаж, і тут вже ціна і якість самого кондиціонера ролі не відіграють.

Як вибрати кондиціонер для квартири

При виборі кондиціонера варто враховувати кілька факторів:

  1. Розмір приміщення — потужність кондиціонера залежить від площі кімнати та її освітленості. Для звичайного приміщення потрібний запас потужності близько 20%, щоб компресор не працював на зношування.
  2. Визначтеся з типом кондиціонера — чи можна встановити спліт-систему. Якщо в будинку не можна довбати стіни і вішати зовнішній блок під вікном, доведеться обмежитися менш ефективними та елегантними варіантами на зразок підлогового або віконного кондиціонера.
  3. Виберіть тип компресора — інверторні моделі дорожчі, надійніші та економічніші за звичайні. Але в регіонах з коротким літом можна взяти звичайний кондиціонер середнього рівня: різницю в ціні інвертор відбиватиме десятиліттями.
  4. Вирішіть, чи потрібні додаткові функції — вони сильно позначаються на ціні. Не женіться за просунутою іонізацією та іншими срібними фільтрами: найчастіше вони не такі вже й корисні. А ось автоматичне сушіння та нічний режим – корисні функції.
  5. Виберіть бренд, але намагайтеся не обмежуватись одним-двома. У більшості регіонів нашої країни не таке екстремально спекотне літо, тому цілком вистачить кондиціонера середнього рівня від китайського або корейського виробника.

Тепер ви знаєте про кондиціонери майже все. Залишилось знайти потрібну модель кондиціонера та знайти фахівців з установки та обслуговування.

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0