Найпопулярніші способи обману на автомийках

10.05.2021
Найпопулярніші способи обману на автомийках

Найпопулярніші способи обману на автомийках

Через бруд на дорогах і реагенти, якими їх рясно поливають, водії змушені відправляти автомобіль «в душ» в 2-3 рази частіше, аніж жителі Європи. А висока конкуренція в даній галузі веде не тільки до підвищення якості, але і до того, що працівники мийок йдуть на хитрощі, щоб змусити клієнта заплатити більше. Простіше кажучи — «розвести на гроші».

1. Нав'язування послуги

До того як мийники приступлять до роботи над вашою машиною, вам доведеться поспілкуватися з адміністратором. І, як правило, вам відразу ж почнуть пропонувати додаткові послуги. Скажімо, запропонують покрити кузов автомобіля рідким воском, або «почернити» гуму. Ніякого криміналу в таких пропозиціях немає, але і пильність втрачати не варто. Справа в тому, що є різні хитрощі, що дозволяють заробити на довірі.

Припустимо, на додаток до звичайної мийки кузова вам можуть запропонувати чистку пластика в салоні автомобіля. Ви вирішите, що мова йде про комплексну мийку і погодитесь. Але на касі з'ясується, що заплатити доведеться за дві окремі послуги: мийку кузова окремо, пластик — окремо. 

А, скажімо, покривати кузов рідким воском досить лише раз на місяць, але співробітники мийки пропонують робити його кожен раз, не звертаючи уваги на стан машини. 

При подібному «навішуванні» послуг один заїзд на мийку може запросто обійтися в 500-1000 гривень! 

2. Економія на «сірниках»

Спеціальні шампуні і автокосметика — головні засоби, які використовуються для роботи з автомобілем. Тому іноді недобросовісні власники мийок йдуть на хитрощі, щоб заощадити. Способів обдурити автомобіліста може бути кілька. 

По-перше, якщо забруднення не надто сильне, мийник може просто взагалі не використовувати шампунь, а сполоснути машину і спробувати відтерти залишки бруду ганчіркою. Чи варто пояснювати, що така «очищення» завдає шкоди лакофарбовому покриттю?

По-друге, сам по собі шампунь може бути дешевим або розведеним в цілях економії. У цьому випадку будьте готові, що на кузові машини залишаться білі розводи.

Нарешті, вам можуть спробувати продати дешеву хімію під виглядом дорогої. Скажімо, видати недорогий вітчизняний шампунь за якісний німецький. Якщо мийники підуть цим шляхом, то автомобіль вам вимиють, але блищати він буде зовсім не так, як повинен.

3. Плата за повітря...

Нерідко на автомобільних мийках клієнти платять за послугу, яку їм просто не надають.  

Чи знаєте ви, що при прибиранні салону мийники повинні використовувати спеціальну хімію для очищення пластику і скла? Зазвичай це прямо прописано в прайс-листі і описі послуги. Ось тільки самі співробітники цим правилом нерідко нехтують, вважаючи за краще просто «обробити» салон вологою ганчіркою. 

Те ж саме стосується і наноммийки. Всупереч стереотипам, це — не просто гарне слово, а спеціальна трифазна процедура, для якої потрібен особливий інструментарій та вміння. Ось тільки графа в прайс-листі ще не означає, що вам дійсно зроблять наномийку! 

4. ...і за «зайвий» бруд

Окремим пунктом стоїть так зване «сильне забруднення». Іноді співробітники мийки вимагають від клієнта доплатити, оскільки машина надто брудна, а хімія просто «не візьме реагенти». 

Зрозуміло, це неправда, оскільки сучасні мийні засоби прекрасно справляються навіть з вітчизняними хімікатами. Просто таким чином співробітники мийки намагаються відбити підвищену витрату шампуню. Вас такі нюанси турбувати не повинні. Пам'ятайте, ви платите за послугу, а не за «порцію шампуню», тому нічого не заважає вам відмовитися від нав'язаної «додаткової плати», а в разі неякісної роботи — висловити невдоволення.

Правда, справедливості заради, відзначимо, що бувають і ситуації, коли мийники все ж таки мають рацію. Скажімо, якщо ви недавно повернулися з трофі-рейду, а ваш «джип» покритий шматками болота, вимога доплатити може бути справедливою. Тому займатися споживчим екстремізмом не варто. 

Немає людини — немає проблеми? 

Останнім часом у великих містах України стали набирати популярність мийки самообслуговування. Принцип роботи таких комплексів полягає в наступному: водій ставить свій автомобіль, оплачує час роботи апарату високого тиску і самостійно миє машину. При цьому до послуг автомобіліста доступний не лише струмінь води під напором, але і спеціальний набір для попередньої мийки, піна, «ополіскувач» і навіть віск. 

Начебто, ніяких «розводів» на таких мийках бути не повинно, адже автомобіліст сам призводить свою машину в порядок. Але не все так просто.

Перше, з чим може зіткнутися автомобіліст, — неправильний відлік часу автоматом. Показники на табло можуть просто-напросто не збігатися з реальним часом. Скажімо, ви платите за хвилину роботи АВТ, але по факту пристрій працює лише 50 секунд. І якщо взяти по 10 секунд від кожної програми мийки, вийде вже майже хвилина. А скільки таких хвилин набіжить при великій прохідності «самомийки»?

Інша проблема мийок самообслуговування — якість хімії, яка там застосовується. Нерідко вона нижче, ніж на стаціонарних мийках. Причина цього банальна: вкладатися в дорогі миючі засоби власнику немає ніякого резону, інакше виростуть ціни, а клієнти розбіжаться. До того ж, якщо ви не відмиєте забруднення з першого разу, швидше за все, ви доплатите за додаткові хвилини. 

Так що ж тепер, не мити машину?

Обов'язково мити! Справа в тому, що бруд, який накопичується на кузові автомобіля, завдає шкоди не тільки лакофарбовому покриттю, але також проникає в різні роз'єми і ущільнювачі. Що вже говорити про пекельний коктейль з реагентів, яким поливають наші дороги взимку! Тому мийка — це не тільки питання естетики, але і цілком практичний спосіб продовжити життя свого автомобіля.
Однак важливо не втрачати пильності. Перш за все, вибрати гарну мийку. Як це зробити?
В першу чергу, звертати увагу на її зовнішній вигляд і ставлення співробітників до своїх обов'язків. До речі кажучи, слова типу VIP і Premium в назві далеко не завжди означають високу якість робіт, так само як і ціна.
ЧИСТЕ, ПРИБРАНЕ ПРИМІЩЕННЯ І ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД СПІВРОБІТНИКІВ МИЙКИ — ГОЛОВНІ ПОКАЗНИКИ, ЩО ПЕРЕД ВАМИ НОРМАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ. ЦІ ЛЮДИ БУДУТЬ ПРАЦЮВАТИ З ВАШИМ АВТОМОБІЛЕМ, С ТИМИ МІСЦЯМИ В САЛОНІ, ДО ЯКИХ ВИ ТОРКАЄТЕСЬ, ТОМУ ОХАЙНИЙ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ГОВОРИТЬ ПРО БАГАТО ЩО. ТЕ САМЕ СТОСУЄТЬСЯ І ЗОВНІШНЬОГО ВИДУ БОКСУ МИЙКИ, ВІН ПОВИНЕН ВІДПОВІДАТИ СТАНДАРТАМ. ТАКОЖ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, ЯК ВИГЛЯДАЮТЬ ГАНЧІРКИ ТА ІНШИЙ ІНСТРУМЕНТ, З ЯКИМ ПРАЦЮЮТЬ МИЙНИКИ.  

А як не дати себе обдурити?

  • Уточнюйте вартість робіт до початку їх виконання
  • Не соромтеся запитувати, що входить в ту чи іншу послугу, в тому числі — цікавтеся деталями
  • По можливості стежте за тим, як працівники виконують свою роботу. Звичайно, стояти у них за спиною не потрібно, а ось поглядати з клієнтської зони необхідно
  • Не бійтеся пред'являти претензії під час приймання автомобіля. Головне — висловлюйте їх у коректній формі, і тільки адміністратору

ЯКІСТЬ МИЙКИ І ХІМІЇ ПЕРЕВІРЯТИ БІЛОЮ СЕРВЕТКОЮ. ПРОВЕДІТЬ НЕЮ ПО БУДЬ-ЯКІЙ ДЕТАЛІ КУЗОВУ, І ВСЕ БУДЕ ВИДНО! НЕ СОРОМТЕСЯ ЦЬОГО РОБИТИ, І ЯКЩО ЩО — ЗМУШУЙТЕ СПІВРОБІТНИКІВ МИЙКИ АДАПТУВАТИ РОБОТУ, АБО КОМПЕНСУВАТИ ЇЇ ЧИМОСЬ ІНШИМ.
Що ж стосується мийок самообслуговування, то покарати недобросовісних власників, що «мухлюють» з обладнанням, можна, написавши скаргу в Державну службу з питань захисту споживачів, приклавши до неї чек. Хоча ще до поїздки на таку мийку краще для себе вирішити, що вам важливіше — висока якість робіт, або низька вартість.  

Догори
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0