• Головна
  • Блог
  • Важка зима близько. Як обрати обігрівач – радить експерт з інженерних рішень

Важка зима близько. Як обрати обігрівач – радить експерт з інженерних рішень

09.08.2022
Як обрати обігрівач – радить експерт 

Як обрати обігрівач – радить експерт 

«Потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону, який очікує нас цієї зими», – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

Станом на 4 серпня готовність країни до опалювального сезону – 60%. Мер Києва Віталій Кличко попередив, що температура в будинках цієї зими може бути «дещо нижчою, ніж зазвичай».

Через потенційно холодні кімнати в домі варто замислитися про обігрівач. Але який краще обрати з точки зору розміру помешкання, ціни, споживання електроенергії та безпеки? Про це в інтерв’ю LIGA.Life розпитала експерта з інженерних рішень компанії  Vencon Богдана Березенського.

1. З чого починати вибір обігрівача

Насамперед слід знати розмір приміщення. Щоб обігріти площу в 10 м², потрібен 1 кіловат (кВт) потужності. 

Це може бути обігрівач будь-якого типу, але з потужністю 1 кВт. 

Для обігріву 20 м², відповідно, треба прилад потужністю 2 кВт. Або два обігрівачі по 1 кВт, розповідає Березенський.

Помилково вважати, зауважує експерт, що обігрівач потужністю 2 кВт обігріє кімнату на 30 м², де потрібно 3 кВт: «Тепло буде швидше виходити, ніж обігрівач його подаватиме. Обігрівач постійно працюватиме, але вам все одно буде холодно. Датчик температури не відключатиметься (прагнутиме до певного градуса, який не може „нагріти“). Нагрівальний елемент у приладі не вимикатиметься та з часом перегорить. Такий варіант можливий тільки, якщо треба догріти кімнату, коли основні батареї не достатньо теплі».

Довідка: Правильно підібраний прилад гріє певний час до визначеної температури, спрацював термостат – обігрівач вимикається. Коли кімната охолола – знову вмикається, гріє, ще раз вимикається

Обираючи потужність обігрівача, зважайте на те, шукаєте прилад для додаткового догрівання приміщення чи основного. 

Обігрівач для додаткового підходить в приміщення, де батареї гріють, але недостатньо. Видають, наприклад, 1,5 кВт тепла, а у вас площа 20 м². 

Тоді можна купувати прилад трохи з меншою потужністю, наприклад, не 1 кіловат на 10 м², а пів кіловата. 

Найкомфортніша температура повітря в приміщенні – +21 °С

Менше потужності також треба, якщо приміщення теплоізольоване, вікна пластикові. Або якщо живете в багатоквартирному будинку, сусіди згори та знизу теж гріють приміщення: «Ваша підлога і стеля менш холодні. Немає великих тепловтрат. Обігрівач споживатиме десь на 20-30% менше електрики, швидше нагріватиме», – пояснює Березенський. Натомість на першому чи останньому поверсі, в бокових кімнатах, тепловтрати будуть більшими. 

Для основного обігріву, якщо у квартирі немає опалення, теж підходить будь-який тип обігрівачів. Важливо правильно розрахувати потужність. 

2. Який обігрівач купувати в старі будинки, щоб не оплавити проводку

«Оплавлена проводка» – поширений надуманий страх, каже експерт. 

Розетка навіть старої проводки, за його словами, розрахована на будь-який прилад потужністю від 2 до 2,5 кВт. Але саме одна розетка. 

«Якщо вставляєте в розетку подовжувач, включаєте обігрівач, чайник і ще щось —  йде перевантаження, вже є небезпека для розетки».

Так робити не можна. 

3. Які обігрівачі швидко нагрівають приміщення

Багато хто відразу думає про тепловентилятор, відомий у народі як «дуйчик». Це найбільш бюджетний варіант обігрівача, який завдяки вентилятору швидко розганяє тепло у кімнаті. 

Маленький і дешевий, може здаватися оптимальним варіантом. Для офісу це може бути ідеальним варіантом (працює поруч із вами і гріє), розповідає експерт.  

Але є нюанс. Спіраль у «дуйчику» – пожежонебезпечний елемент. Коли частинки пилу потрапляють на спіраль і перегорають, у повітрі виникає дискомфортний палений запах. Тепловентилятори з керамічним нагрівачем вважаються більш безпечні. 

«Але загалом „дуйчики“ – це найбільш небезпечний обігрівач. Якщо він впаде, щось потрапило всередину або надто довго працюватиме, ймовірність загоряння є високою», – каже Березенський. 

Тому, найкращий варіант для швидкого нагріву, зауважує він – електричний конвектор.  «Якщо правильно підібрали його за потужністю, він максимум за 15-20 хв обігріває приміщення», – підкреслює фахівець з інженерних рішень.

Але теж є нюанс. Якщо конвектор вимкнути, температура в приміщенні швидше впаде. Тому що він обігріває за конвекційним принципом циркуляції повітря (де нагріте тепле повітря підіймається вгору, а холодне – опускається до низу).  

Ефективні також інфрачервоні керамічні панельні обігрівачі. В панелі всередині закладений кабель з нагрівальним елементом. Він нагріває панель, а потім панель віддає тепло. Такий обігрівач нагріває предмети біля себе, а потім тепло тримається в кімнаті. 

«Це можна порівняти з цегляною грубкою печі. Коли вогонь вже не горить, але грубка ще гаряча і далі віддає тепло», – пояснює Березенський, і додає, що «шкідливість» інфрачервоних панельних обігрівачів – міф. 

4. Чи може обігрівач працювати вночі, чи коли вдома нікого немає

З «дуйчиком» так робити небезпечно. Якщо надто довго працюватиме, може перегрітися: «Вентилятор може вимкнутися, але існують ризики загоряння проводки в розетці, в місці з’єднання». 

Тепловентилятор також легко може перекинутися та працювати далі, створивши пожежонебезпечну ситуацію. UFO-лампи експерт також не рекомендує залишати. 

«Більш нові моделі масляних радіаторів самі вимикатимуться, захисти є. Але цей тип обігрівачів вже перехідний, тому що його ефективність менша за інших. Такі обігрівачі стали мало виготовляти, хоча попит користувачів на них є досить високий», – розповідає Богдан Березенський. 

Можна використовувати електричний конвектор чи керамічну панель і не хвилюватися. Якщо обігрівач вчасно не вимкнеться, прилад не перегрівається і від нього нічого не загориться. Максимальна температура нагріву в них сягає 90 °С. Тобто не доходить до температури займання. 

Керамічна панель буде найбільш комфортною у використанні вночі, адже з нею ефект «сухості повітря» є значно меншим у порівнянні з іншими типами обігрівачів. 

5. Обігрівачі якого типу «тягнуть» багато електроенергії

Якщо правильно підібрати обігрівач, не має значення його тип. "Їстиме" світла однаково. Немає більш економного з огляду на цю характеристику приладу, зауважує Березенський.

Адже щоб обігріти 20 м², потужність правильного обігрівача має бути 2 кВт. Електричний конвектор, «дуйчик», панель чи UFO-лампа – однаково. 

Але є виключення – масляний радіатор. Перші 20-30 хв роботи тепло від нього майже не йде: «Такий принцип роботи. Це – батарея з маслом. Обігрівач спочатку має розігріти масло, потім масло віддає тепло в батарею, а вже батарея – в повітря. Тому втрати будуть більші, ніж в конвектора – який включили, і він відразу за 15 хв нагрів кімнату».

6. Як зекономити, обираючи обігрівач

Купувати обігрівач не з механічним термостатом, а з електронним. Бо якщо поставити обігрівачі однакової потужності двох різних типів термостатів, прилад з механічним споживатиме десь на 10-15% більше. 

Механічний термостат – найбільш примітивний тип термоелемента. Це коли є регулятор «мінімум/максимум», вручну задаєте температурну рамку, регулятор «клацає», обігрівач вмикається. Оскільки немає точної температури (просто мінімум і максимум), механічний термостат менш точний (похибка кілька градусів). 

«Виставили перший раз на око, повітря нагрівається, але вам холодно, ви ще більше накрутили. Стало спекотно – скрутили. В кімнаті вже охололо, а він ще не вмикається знову на обігрів», – розповідає Березенський.

Електронні термоелементи точніші. Виставляєте температуру на +21 °С – прилад тримає +21 °С в кімнаті. Нагрів повітря і відключився. Потім приміщення охолоджується, датчик це фіксує – і обігрівач вмикається. Немає перепаду і зайвого перегріву кімнати.

Ще більше економимо, якщо обігрівач буде з часовим програматором, додає експерт. 

«Можете запрограмувати на різні проміжки часу різну температуру. Щоб якісь години обігрівач не грів, наприклад, поки ви на роботі, і вам не треба в цей час вдома +21 °С. Чи ставите на цей час меншу температуру, +18 °С».

Обмежуючи години роботи обігрівача, можна економити електроенергію. 

Бо коли залишаємо постійно ввімкненим обігрівач з механічним регулятором, прилад буде постійно вмикатися/вимикатися.

7. Найкращий обігрівач для покупки, якщо кошти обмежені

Конвектор. Найбільш безпечний для дорослих, дітей, тварин. Буде швидко гріти, не займеться. Якщо впаде – датчик захисту його відключить. Передбачені всі захисти. Водночас найбільш доступні за ціною і потужністю. 

«Якщо вам треба обігріти 20 м², а ви вагаєтеся – конвектор на 2 кВт чи керамічну панель, то керамічна коштуватиме десь в 1,5 раза дорожче», – зауважує Березенський. 

Експерт підкреслює, що ціни на обігрівачі ростуть, нещодавно було чергове подорожчання. Ажіотаж є. 

8. Найкращий обігрівач для покупки, якщо ладен «вкластися»

Якщо робити покупку більш далекоглядно, найкраще купити кондиціонер. Швидко обігріває кімнату та десь втричі менше споживає електроенергії. 

«Будь-який електричний обігрівач без кондиціонера 1 кВт споживає, 1 кВт тепла видає. Якщо у вас обігрівач потужністю 2 кВт, то щогодини витрачаєте 2 кВт електрики. Кондиціонер видаватиме 2 кВт тепла, а витрачатиме лише 600-700 Вт», – розповідає Березенський. 

Інверторний кондиціонер може обігрівати приміщення навіть за температури –30 °С. 

9. Як експлуатувати обігрівач, щоб не згорів за тиждень

Правильно підібраний якісний обігрівач, навіть якщо постійно працює, не «згорить» за тиждень. Тільки якщо бракований, переконаний Березенський. Однак важливо: 

  1. Правильно підібрати прилад за потужністю.
  2. Дотримуватися правила «одна виделка в одну розетку». Не вмикати обігрівач в розетку ще з якимось приладом. 

10. Де ставити обігрівач

«Дуйчик» не можна підпирати до стіни. Принцип його роботи такий: з одного боку повітря затягує, а з іншого – видуває. Повітря проходить крізь обігрівач. Якщо підперти його до стіни, йому не буде звідки взяти повітря. Нове холодніше повітря не надходитиме, нагрівальний елемент перегріватиметься. В кращому випадку спрацює захист – і обігрівач вимкнеться, в гіршому – загориться. «Дуйчик» треба ставити у відкритій зоні.

На конвекторі та на «дуйчику» не можна сушити одяг. Всередині конвектора є нагрівальний термоелемент, через нього повітря знизу заходить через решітки і згори виходить. Відбувається конвекція – рух теплого й легшого повітря вгору з одночасним опусканням холодного й важкого повітря до підлоги. Якщо закриєте обігрівач речами – повітря не може вийти. Прилад перегріватиметься. 

З цієї ж причини конвекторний обігрівач не можна повністю ставити на землю, як звичайну батарею. Конвекторний обігрівач ставлять на ніжки на 10-15 см вище підлоги або вішають на стіну, розповідає експерт.

Краще ставити всі обігрівачі біля стіни, якомога далі від ліжка, бо саме через близькість може більше відчуватися ефект сухості. А не через те, що обігрівачі "їдять" чи «спалюють» кисень. Це міф. Але під час нагрівання важлива вентиляція, яку часто не враховують. Вологість приміщення напряму залежить від температури. 

Чим вищу ставимо температуру в кімнаті, тим швидше падає вологість. Тобто приміщення висушується. Є загальні норми, що комфортна вологість від 40-60%. Вона досягається за температури +21...+23 °С. 

Якщо нагріваємо кімнату вище, плюс зачинені щільно вікна, вдихаємо кисень, видихаємо вуглекислий газ, вологість падає. Як наслідок, можемо відчувати головні болі, сухість у носі. Але це буде під час роботи будь-якого обігрівача, якщо не провітрювати приміщення.

Джерело

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0