Як правильно вибрати смачний стиглий кавун
Це зовсім не важко, якщо знати кілька простих правил. За допомогою експертів розкажемо як вибирати ідеальний кавун, ароматний, цукровий, що тане в роті і без нітратів!
Найсмачніші кавуни дозрівають в сезон, тобто з другої половини серпня до кінця вересня
Правило 1. Дивіться на календар.
Найсмачніші кавуни дозрівають в сезон — з другої половини серпня до кінця вересня. Ранні кавуни багаті нітратами, оскільки деякі виробники, прагнучи швидше зібрати врожай, підгодовують баштанні азотними добривами і стимуляторами росту. Якщо хочете насолоджуватися кавунами без наслідків для здоров'я, наберіться терпіння!
Правило 2. Мєсто встречі ізмєніть нєльзя.
Дуже важливо, в якому місці ви купуєте кавун. Баштанні повинні продаватися або в магазині, або в торгових наметах з тентом, на спеціальних настилах, розташованих на висоті не менше 15 см від землі. Справа в тому, що ніжна кавунова м'якоть — підходяще середовище для розмноження мікроорганізмів, які потрапляють всередину через непомітні тріщини разом з пилом і брудом. Все баштанні миттєво вбирають небезпечні речовини з навколишнього середовища, тому ніколи не купуйте їх поблизу автомагістралей, адже в автомобільних вихлопах містяться шкідливі речовини і важкі метали. З цієї ж причини не беріть розрізані кавуни, які в буквальному сенсі кишать мікробами. У цьому випадку навіть сертифікати не допоможуть — спочатку бездоганний кавун може бути дуже небезпечним для здоров'я.
Правило 3. Зустрічають по одежці.
Уважно огляньте і пощупайте кавун з усіх боків — на кавунової кірці не повинно бути навіть дрібних тріщин, вм'ятин, м'яких плям, подряпин і інших пошкоджень, через які легко проникають бактерії і мікроби. Добре, якщо кавун має кулясту або злегка витягнуту форму, рівномірну і рівну забарвлення — це величезний плюс для кавунового іміджу. Яскраві і контрастні смуги є вірною ознакою стиглості кавуна, як і блискуча «дерев'яна» кірка, яку неможливо проткнути нігтем, зате легко подряпати. Потріть пальцем кавунову кірку — у незрілих плодів буде виразно відчуватися запах свіжого сіна.
Великі кавуни, незважаючи на їх привабливий вигляд, нерідко вирощені з використанням нітратів
Правило 4. Вся справа в хвостику.
Хвостик кавуна повинен бути висохлим — коли кавун дозріває, він перестає брати вологу від землі і пересихає. Якщо хвостик зелений, значить, кавун зірваний до повного дозрівання, хоча і у давно зібраних нестиглих плодів зелений хвостик з часом жовтіє. Між зрілим і незрілим хвостиком існує важлива відмінність — у стиглого кавуна хвостик крихкий і легко ламається, а у незрілого плоду він більш млявий. Якщо хвостик відрізаний, обходьте такі кавуни стороною — швидше за все, продавці вирішили замаскувати погану якість врожаю.
Правило 5. Ці загадкові жовті плями.
Оскільки кавун довго лежить на одному боці, в місці зіткнення з землею утворюється світла пляма насиченого жовтого або оранжевого відтінку — його називають «щічка». Дуже світла, велика або нерівномірно пофарбована поверхня повинна вас насторожити, оскільки це вірна ознака, що кавун недолежав на баштані. Оптимальний розмір «щічки» — 5-10 см. Є ще одна ознака стиглості — невеликі світлі плями, що з'являються на всій поверхні кавунової скоринки після припинення вироблення хлорофілу.
Правило 6. Великий або маленький?
Правильна відповідь — середній. Великі кавуни, незважаючи на їх привабливий вигляд, нерідко вирощені з використанням нітратів, а дрібні плоди найчастіше несолодкі. Іноді трапляються винятки — маленькі кавуни можуть бути цукровими і смачними, а великі — водянистими, несолодкими і блідо-рожевими.
Уважно огляньте і пощупайте кавун з усіх боків — на кавунової кірці не повинно бути навіть дрібних тріщин, вм'ятин, м'яких плям, подряпин і інших пошкоджень
Правило 7. Дзвінкі і стиглі.
Постукайте по кавуну кулаком — дозрілі плоди видають ясний і дзвінкий звук, а недостиглі кавуни відгукуються глухо. Можете прикласти вухо до кавуна, як до морської мушлі, та злегка його стиснути — стиглий кавун злегка затріщить.
Правило 8. Дівчинка чи хлопчик?
Виявляється, кавуни мають статеву приналежність. У плодів жіночої статі нижня частина абсолютно плоска, з великим коричневим кружком, а у плодів чоловічої статі вона опукла і з дуже маленьким кружечком. Знайте, що найсолодші і смачні — «дівчатка», до того ж в них набагато менше насіння.
Правило 9. Кавуновий «паспорт».
Якщо ви знайшли найкращий кавун і вже готові його купити, попросіть у продавця сертифікат якості, який можна вважати своєрідним кавуновим «паспортом». У сертифікаті повинні бути вказані такі дані: «батьківщина» кавуна, його вік, тобто терміни збору врожаю, вміст нітратів і інші характеристики, на підставі яких можна зробити остаточний висновок, бути чи не бути кавуну на вашому столі. Якщо продавець демонструє вам ксерокопію сертифіката, придивіться до друку — вона повинна бути неодмінно кольоровий, а не чорно-білої. При підозрі на фальшиві документи не ризикуйте — здоров'я дорожче.
Насолоджуйтесь ароматною та солодкою м'якоттю кавуна, готуйте з неї соки і літні десерти, які дуже люблять діти
Правило 10. «Викриття» нітратів.
Нарешті, ви купили «правильний» кавун, принесли його додому і розрізали. Не поспішайте дегустувати, спочатку переконайтеся, що плід не нітратний. Вас повинні насторожити такі моменти — неправдоподібно яскрава кавунова м'якоть з бузковим відтінком, жовті волокна в м'якоті і гладкий глянець на зрізі кавуна замість крупитчатая поверхні. Пам'ятайте, що нітрати концентруються ближче до скоринки, тому для малюків завжди залишайте соковиту серцевину — вона якраз найсмачніша.
Насолоджуйтесь ароматною та солодкою м'якоттю кавуна, готуйте з неї соки і літні десерти, які дуже люблять діти. А ще можна влаштовувати кавунові розвантажувальні дні і худнути смачно, легко і корисно. БАЗАР бажає вам приємної кавунової пори і соковитого фруктового настрою!