Як святкують Великдень (або пасху) в Україні?

10.04.2015

Великдень – найбільше православне свято. Слово «пасха» згрецької означає «позбавлення». Своїм воскресінням Христос визволив людей відсмерті, дав надію всім нам на вічне життя.

Великдень кожен рік святкується в різні числа, алеобов’язково в недільний день. З цим днем зв’язується безліч цікавих звичаїв ітрадицій, багато з яких існують донині.

В Україні цей світлий день святкується з Х століття.Великдень завжди була улюбленим і загальнонародним святом. Українці заздалегідьготувалися до свята великим постом, приводили в порядок і свої будинки. Усуботу ввечері всі відправлялися на святкове богослужіння. Незадовго до півночідзвін сповіщав про наближення хвилини Воскресіння Христового. Далі піднестихаючі звуки дзвонів йшов хресний хід навколо храму. Служба тривала досамого ранку. Наприкінці утрені всі починали вітати один одного словами«Христос воскрес!» і відповідаючи «Воістину воскрес!». Тричі цілувалися іобмінювалися яйцями – «христосались». Після закінчення літургії відбувавсяобряд освячення хліба (пасок, фарбованих яєць та інших харчів).

Після повернення додому віруючі влаштовували пасхальнийбенкет, розговлялася. Батьки будили дітей і всі дружно, помолившись, вкушатиосвячену їжу. Але свято цим не закінчувався. Гуляння не припинялися ще 40 днів.Особливо широко святкувалися перші два тижні.

Звичай фарбувати яйця дуже давній. Людина, зустрічаючи будь-кого, незалежно від чинів і звань обов’язково повинен був зним поцілуватися, пригостити його фарбованим яєчком, зі словами «Христосвоскрес!», на що неодмінно отримував відповідь «Воістину воскрес!». Люди ходилиодин до одного в гості, дарували подарунки, водили хороводи, грали у великодніігри. Улюбленим розвагою було дзвонити в дзвони. Кожен охочий у святкові дніміг забратися на дзвіницю і дзвонити стільки, скільки забажає. Тому калаталимайже не стихав протягом усіх пасхальних днів. У наші дні теж всім людямдозволяється дзвонити в дзвони, наповнюючи душі святковим настроєм, радістю.

Багато традиції живі сьогодні, незважаючи на довгі рокиРадянської влади, коли свято було під забороною. Віруючі також ретельноготуються до Великодня: прибирають квартиру, миють вікна. Обов’язково фарбуютьяйця, печуть паски і паски. Але, звичайно, перш за все, готуються духовно, дотримуючись семитижневого пост. У ніч Христового воскресіння в храмистікається багато людей, так що якщо розраховуєте потрапити на урочистебогослужіння, виходьте якомога раніше. Саме з великодньої служби і починаєтьсясвяткування Великодня.

Команда сайту Bazar.uaвітає Вас та Вашу родину з наступаючимсвітлим святом. Бажаємо добра, любові, позитивного настрою і миру!

google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0