Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

09.03.2024
Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Вступ

Якою б довгою була зима в нашій країні, рано чи пізно вона закінчується і настає довгоочікуване потепління. А для кожного автолюбителя це означає лише одне – настав час міняти гуму на літню. Але коли саме потрібно це робити і чи регулюється це законом? Що буде, якщо запізнитися чи взагалі не змінити шини на літні? У чому відмінність літнього протектора від зимового?

Навіщо взагалі міняти шини щосезону?

По-перше, зимова гума дуже швидко втратить всі свої переваги, коли температура на вулиці піднімається вище 10 градусів. У спеку ваші колеса втратять шипи і швидко зітруться.

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

По-друге, безпека. Покришки для різних сезонів відрізняються не тільки наявністю-відсутністю шипів та значком сніжинки на боковині. Для початку малюнок протектора у літньої та зимової гуми – не одне й те саме. У шин для зими він, як правило, глибший, забезпечений підвищеною кількістю зчіпних граней, ламелями і, звичайно ж, шипами (хоча дуже поширені й моделі без них, так звані липучки). Все це допомагає протектору чіплятися за слизьку зимову поверхню – за укочений сніг, лід, сльоту тощо, щоб добре гальмувати, розганятися та вписуватись у повороти. Літня не оснащена додатковими елементами, протектор у неї не такий «чіпкий», але йому це й не потрібно, адже його основне завдання – тримати автомобіль на мокрій дорозі та боротися з ефектом аквапланування. Цьому служить дренажна система, яка виводить вологу з плями контакту та висушує протектор.

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Ще сильніше відрізняється гумова суміш. Суть тут саме в технології виробництва, тому що літні шини не відповідають зимовим уже починаючи зі складу компаунду, тобто з основ. Зимова гума набагато еластичніша, вона створена для того, щоб не твердіти в люті морози і зберігати свої зчіпні властивості після ночівлі на вулиці. Навпаки, при підвищенні температури склад стає м'яким, що негативно позначається на роботі та витраті палива. Літня ж не пристосована до низьких температур, проте, вона значно твердіша за зимову, що дозволяє автомобілю добре чіплятися за асфальт, грунтовку, пісок, кам'янисту місцевість і т.д. Найкращі шини зазвичай здатні проїхати ними і в суху погоду, і в дощ. У холод такі покришки дуже тверднуть, їх зчіпні властивості погіршуються в рази, порівняно із зимовою гумою. Використовувати колеса, сезонність яких не відповідає погоді за вікном, небезпечно, але про це нижче.

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Якщо резюмувати, то неозброєним оком видно, що різниця є колосальною. Змінювати зимові шини на літні потрібно обов'язково, тому що гума, непристосована до чергового сезону, поводиться зовсім не так, як треба: гірше гальмує, керується, ковзає і сильніше зношується. До того ж літня гума легша за зимову, і паливо витрачається трохи менше.

Коли міняти шини на літні?

В Україні діють штрафи за керування у несправному стані, включаючи шини не за сезоном. Відповідно до ст. 121 КУпАП та правил дорожнього руху (п. 31.4.5), штраф можна отримати, якщо:

  • висота протектора шини менш допустима (1,6 мм для авто до 3,5 тонн, 1 мм для авто більше 3,5 тонн, 2 мм для автобусів, 0,8 мм для мотобайків);
  • на гумі є тріщини та ушкодження;
  • розмір, індекс навантаження та тип покришок не відповідають повній спорядженій масі автомобіля;
  • на одній осі автомобіля встановлено шини різної конструкції;
  • на окремих осях використовуються шини з шипами та без.

Зауважте, що в різних країнах можуть бути встановлені інші вимоги до сезонності шин.

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Чи має сенс поспішати зі зміною шин на літні? Тут уже справа в свідомості водія – чи хоче він наражати себе і навколишніх на небезпеку, не змінюючи зимову гуму на літню вчасно?

Автовласникам, яким не байдуже, на яких шинах їхня машина їздить дорогами, слід збиратися в шиномонтаж, коли стовпчик термометра підніметься до 5-7 градусів, на дорогах вже не буде ні снігу, ні тим більше льоду, і такий рівень тепла триматиметься щонайменше тиждень. У тепліших регіонах записуватися на прийом до шинного центру можна вже на початку весни; мешканцям місцевостей, де значно холодніше, краще зачекати до квітня, але встигнути потрібно до кінця травня.

Заздалегідь міняти зимову гуму на літню, коли на вулиці ще холодно, не варто через властивості компаунду шин для літа – він дуже сильно твердне і стає крихким навіть при температурі 0 градусів, що веде до погіршення зчеплення машини на слизьких поверхнях та появи тріщин. на протекторі.

Що буде, якщо не змінювати зимові шини зовсім?

З боку правоохоронців вам за це не загрожує навіть попередження. Але є покарання серйозніше – погіршення стану самих шин. Справа в тому, що за три літні місяці ви швидше за все зітрете м'яку зимову гуму майже повністю, оскільки вона не пристосована для роботи в літніх умовах, навіть зберігати її потрібно в прохолодному приміщенні.

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

При активному використанні влітку протектор прийде в критичний стан. За таке можна поплатитись не лише грошима, а й проблемами з експлуатацією. Як тільки стовпчик термометра підніметься до позначки +20 градусів, колеса авто почнуть плавати вже на швидкості 100 км/год, дуже погано гальмувати і керуватися. Все, зрештою, може закінчитися сумно.

Висновок

Тепер зробимо кілька основних висновків про те, коли перевзутися на літо:

  • Літні шини набагато твердіші за зимові і забезпечують більш точне керування і короткий гальмівний шлях. Вони спеціально пристосовані для їзди у спеку, але в холод вони втрачають всі свої корисні властивості. Відповідно зимова гума краще почувається у свій сезон, а влітку у неї починаються серйозні проблеми з керованістю, гальмуванням і зносом.
  • Взути машину в нову гуму при температурі 5-7 градусів, коли будете точно впевнені, що сніг і льоду зійшли і більше не повернуться.
  • Влітку допускається використання всесезонної та зимової фрикційної гуми, але їзда на шипованій гумі буде незаконна. Проте штрафів за неї не передбачено.
  • Щоб у поліцейського не виникло питань, глибина протектора має бути не менше 1,6 мм, на його поверхні не повинно бути пошкоджень, проколів та відшарування.
Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

Коли потрібно міняти зимові шини на літні?

У перші два тижні після того, як поміняєте гуму на літню, дотримуйтесь спокійного режиму їзди і не перевищуйте швидкість – після зими шини можуть здатися вам надто різкими та маневреними. Дайте собі звикнути до нових можливостей.

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0