• Головна
  • Блог
  • Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

21.06.2024
Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Яка вудка найкраща для риболовлі? Щоб знайти відповідь це питання, пропонуємо відповісти ще кілька запитань.

– У який час ви збираєтесь ловити рибу – влітку чи взимку?

– Де рибалитимете: на ставку, на річці з течією, у глибокому озері чи відкритому морі?

— Звідки хочете ловити: з берега чи з човна?

– Кого плануєте спіймати: хижака чи мирну рибу, велику чи маленьку?

Від відповіді на ці питання залежить вибір вудки та вудилища, оснащення та приманки.

Поплавкова вудка: спеціально для початківців

На питання, яку вудку купити початківцю, досвідчений рибалка відповідає: найпростішу. Легке закидання і просте складання допоможуть новачкові швидко порозумітися з вудкою і освоїти ази рибалки. І починати краще з найлегшої техніки — поплавця. Вона підходить для будь-якої водойми та практично будь-якої риби. Снасті недорогі, і підготовка не вимагає багато часу.

Конструкція вудки поплавця

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Конструкція проста. Але в її сучасному варіанті є чимало нюансів, в яких повинен розібратися рибалок-початківець. Почнемо з поділу вудок за сезоном.

Літня та зимова вудка: у чому різниця?

Літо — найвдаліший час для риболовлі. Через спекотну погоду рівень води у водоймах падає, а велика риба якраз любить прохолоду та ховається у глибоких місцях, де температура води нижча, ніж на поверхні. Знайти рибні місця влітку простіше, ніж взимку, тому рибалки-початківці пробують свої сили саме влітку.

Порада: влітку шукайте рибу в поглибленнях поряд із запрудами або в густих водоростях.

Сьогодні у продажу представлено багато гарних вудок для риболовлі влітку. Їх класифікують за довжиною, побудові, матеріалом і т.д. Кожна підходить під конкретний вид лову, має певне оснащення та приманку – від цих показників безпосередньо залежить улов.

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Зимові вудки відрізняються від літніх навіть на вигляд. Вони мають невелику довжину, міцніше і дуже чутливі до клювання. Дозволяють рибалці активно грати приманкою – і в цьому їхня головна особливість. Виготовляються з матеріалу, стійкого до морозу та перепадів температур, наприклад, твердого пінопласту. Завдяки регулюванню довжини волосінь рветься рідше.

Вудлище для початківців: яке вибрати?

Якщо піти на карася з вудкою для лову щуки або ловити з берега вудкою, яка підходить для лову в човні, швидше за все улову не буде. Тому саме час розібратися, як вибрати вудлище.

За конструкцією

Вудилище поплавця може бути:

телескопічним – довжиною до 10 м. Складається з ручки, телескопічної частини та висувних колін; його легко переносити та перевозити;

штекерним – довжиною до 20 м. За рахунок з'єднання колін вудку легко регулювати. Найзручніше для зарослового берега;

змішаним – довжиною від 2,5 до 9 м. Нижня частина з'єднується з основою штекерним способом, а останні 3 – 4 коліна з'єднують телескопічно.

За призначенням

Яку вудку купити, наприклад, для лову дрібної та середньої риби і з берега, і з човна? Якщо відстань для закидання не перевищує 12 м, підходить махове вудлище. У довжину воно сягає 8 м-код і має полегшений телескопічний корпус. У нього немає кілець, і волосінь кріпиться до кінця вудлища.

Для лову середньої та великої риби в річках з несильною течією беруть болонське вудлище. Має потужний корпус довжиною до 7 м із пропускними кільцями та котушкою.

Для лову з берега і з човна обережної риби, яка зазвичай не наближається до берега, вибирають вудилище матчу. Його довжина не перевищує 5 м і дозволяє закинути приманку на дальню відстань. Пропускні кільця виключають налипання волосіні до вудлища, що зручно у дощову погоду.

Засікти придонну рибу допомагає вудилище фідера в парі з підгодовуванням і сигналізаторами, наприклад, дзвіночками, маятниками та електронними пристроями.

За строєм бланка

Це показник того, наскільки сильно може прогнути вудлище. Він може бути:

швидким — це жорсткі і хльосткі вудилища, найчастіше в лові спінінга. Мають високу чутливість, добре кидають вантаж і дозволяють легко контролювати гру приманки. Ними виконують різке підсікання при лові хижака;

середнім – універсальні та найпоширеніші вудилища, які однаково добре справляються і з далеким закиданням, і з контролем приманки;

повільним — такі вудлища сильно гнуться і тримають волосінь у постійній напрузі, тому гасять удари великої риби, наприклад, коропа.

За тестом

Це показник ваги приманки, що може витримати вудилище. Якщо вага приманки:

від 1 до 10 г – потрібне вудлище Ultra Light. Підходить для лову пасивних риб, наприклад окуня чи щуки, у невеликих ставках та річках;

від 4 до 16 г — підійде Light. Рекомендують для лову дрібної риби;

від 20 до 35 г — вибирають Medium Light, один з найпоширеніших варіантів і найкращий вибір для рибалки-початківця;

від 20 до 120 г – купують Medium та Medium Heavy. Застосовують для лову важкої та трофейної риби на великій глибині.

Яку волосінь взяти?

Успішний результат лову безпосередньо залежить від технічних характеристик волосіні. Деякі рибалки, спробувавши один тип волосіні, довгий час не змінюють свого вибору. Але це скоріше індивідуальний смак.

На вигляд

Монофільна волосінь (мононить) коштує недорого. Має гарну міцність і використовується в більшості рибальських снастей. До мінусів можна віднести швидке старіння та невелику міцність. Лісочка з капрону або нейлону сильно розтягується, що є недоліком при лові на глибині або на дальній відстані.

Флюорокарбонова волосінь дорожча. Найменше розтягується і майже не видно у воді. Стійка до стирання і не порветься, якщо торкнеться гострих предметів або потрапить у зуби хижій рибі. Однак щоб закріпити гачок, доведеться навчитися в'язати складні вузли.

Плетений шнур не розтягується і набагато міцніший за інші види лісок. Робить снасть чутливіше, що допомагає рибалці вчасно підсікти рибу. Тому його рекомендують використовувати на спінінгах. Але така волосінь вимоглива до якості намотування на шпулю. До того ж, якщо пропускні кільця низької якості, плетений шнур їх обов'язково проріже.

За товщиною

Від неї безпосередньо залежить міцність. Чим товщі волосінь, тим вона міцніша. Чим тонше, тим менше вона помітна для риби. На нашому сайті є волосінь завтовшки від 0,1 до 0,6 мм.

За розривною міцністю

Підбирають залежно від розміру та сили риби. Лісочка має бути міцнішою, якщо на водоймі густі водорості і є ризик зачепу. Цей параметр вимірюється у лібрах (lb), 1 lb = 0,4536 кг. Наприклад, волосінь діаметром 0,25 мм витримує розтягування в 11 lb, що відповідає вазі риби до 4,99 кг.

По довжині розмотування

Розмотування від 25 до 50 м використовують у лові без дальнього закидання. Цього вистачить для оснащення однієї вудки поплавця і пари зимових моделей. Розмотування від 100 до 150 м вистачить, щоб оснастити спінінг.

На що впливає вибір котушки?

До цього елементу снасті висувають такі ж серйозні вимоги, як до вудлища.

Якщо плануєте рибалити на зарості, відмінно підійде безінерційна котушка. Механізм, в якому шпуля залишається нерухомою, зручний для рибалки-початківця, тому що допомагає закидати волосінь на далеку відстань.

Якщо ви зібралися вудити велику рибу з берега або з човна, вибирайте мультиплікаторну котушку. Потужна конструкція барабана повністю виключає сплутування волосіні при закиданні. Компактний розмір дозволяє вміщувати великий обсяг волосіні.

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Поплавок та грузила: які підійдуть?

Поплавок цілком заслужено вважають символом рибальського лову. Він допомагає підтримувати на потрібній глибині гачок і моментально реагувати на клювання.

Для лову при перебігу використовують поплавок-барило. Він має кулясту форму, тому його менше бовтає на хвилі. Витягнутий поплавець-оливка з довгою антеною – відмінний варіант для лову у стоячій воді. Він максимально точно показує рух наживки, а антена не дозволяє плавки ховатися під водою.

Порада: чим спокійніша вода, тим тонше має бути поплавець. І навпаки, чим сильніший перебіг, тим товщі він має бути.

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Завантаження показує положення насадки та клювання риби. Навіть найдорожчий поплавець буде слабко реагувати на клювання, якщо він неправильно завантажений. Для лову поплавця беруть в основному грузила у вигляді шайб з вольфраму або свинцю. Вони пластичні, тому не травмують волосінь під час руху вгору чи вниз.

Дрібний чи великий гачок?

Зручніше мати кілька гачків різного розміру. Вибір розміру залежить від величини видобутку – що більше риба, то більше вписувалося гачок. Але бувають і винятки. Наприклад, велика риба поводитиметься обережніше і обійде стороною занадто великий гачок, і зловити її вдасться саме на дрібний.

Для рибалки-початківця підійдуть універсальні розміри гачка від 8 до 12.

А на що клює?

Вдала наживка — секрет хорошого клювання. Рослинні приманки приваблять коропа, плітку, язя або краснопірку. Досвідчені рибалки роблять самі приманки з м'якуші хліба, кукурудзи, манки, пареної перловки або шматочка тіста. Живі приманки – це опариші, хробаки та мотиль, найпопулярніший варіант. На них клює дрібна та середня риба: окунь чи голавль. Штучні виготовляють із м'якого пластику у формі рибок, черв'яків, рачків, креветок. Вони заманюють хижу та обережну рибу. Якщо врахувати, що під час риболовлі волосінь часто рветься і наживка губиться, практичніше купувати свої набори.

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Вудка для початківців: на що звернути увагу при виборі

Сподіваємося, що ви знайшли для себе відповідь на питання, яку вудку купити для риболовлі. На нашому сайті є великий каталог товарів для риболовлі: від теплих наметів та містких човнів до одягу та рибальських ящиків. Вибирайте та робіть замовлення. Ловіть рибу із задоволенням – ні хвоста вам, ні луски!

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0