Навіщо гінеколог відправляє на МРТ?

19.12.2023
Навіщо гінеколог відправляє на МРТ?

Навіщо гінеколог відправляє на МРТ?

МРТ – інформативний та безпечний вид апаратної діагностики, що широко застосовується в гінекології. Магнітно-резонансна томографія особливо доцільна для виявлення онкологічних процесів в органах малого таза, кіст, эндометриоза. На МРТ можуть направити первинно, але найчастіше цей метод використовується як уточнюючий після УЗД, так як у ряді випадків ультразвук дає неповну інформацію.

Показання до проведення МРТ у гінекології

Магнітно резонансна томографія проводиться з метою оцінки будови та функції органів репродуктивної та сечовидільної системи, лімфовузлів та судин малого тазу, виявлення відхилень та патологій. У ході дослідження апарат МРТ робить безліч знімків (тонких зрізів), які після комп'ютерної обробки об'єднуються в тривимірну модель досліджуваної області.

Показання до дослідження:

  • Запальні захворювання, інфекційні процеси в органах малого тазу, лімфовузлах (лімфаденіт).
  • Новоутворення: доброякісні (міоми матки, кісти яєчників, поліпи, гіперплазія ендометрію, ендометріоз), злоякісні – рак, у тому числі на ранніх стадіях, коли пухлина мінімальних розмірів та виліковна.
  • Метастази в зоні малого таза (репродуктивних органах, кістках таза, поперековому відділі хребта, лімфовузлах): МРТ дозволяє відстежувати проростання патологічно змінених клітин у довколишні тканини.
  • Захворювання судин.
  • Аномалії розвитку сечостатевих органів.

Переваги МРТ перед УЗД та КТ

Комп'ютерна томографія (КТ), як і МРТ є ефективним видом діагностики, гінекологи його теж призначають. Однак метод КТ пов'язаний з впливом іонізуючого випромінювання на організм і тому має більше протипоказань. МРТ можна робити, не побоюючись за здоров'я, при вагітності (за винятком 1 триместру) та лактації, стільки разів, скільки потрібно для діагностики та моніторингу лікування.

На відміну від МРТ, УЗД дає плоску картинку внутрішнього органу, при цьому не надаючи об'єктивної інформації про важкодоступні області. Тому МРТ призначають, якщо сумніваються у результатах УЗД. Серед переваг МРТ перед УЗД також:

  • Висока чіткість та деталізація зображень.
  • Запис результатів дослідження на носіях з можливістю проконсультуватися в інших лікарів та моніторити динаміку захворювання.
  • Відсутність необхідності використання трассвагінального проникнення.

Рішення у тому, який вид діагностики доцільно призначити, приймає лікар. Якщо вам потрібна консультація гінеколога, переходьте за посиланням:

omegamc.ua/ua/ginekologiya.html

Протипоказання до МРТ у гінекології

Незважаючи на неінвазивність та безпеку МРТ у гінекології, дослідження має протипоказання:

  • Наявність у тілі металевих елементів: протези, імпланти тощо.
  • Тяжкі порушення психіки, клаустрофобія.
  • Вага пацієнтки понад 120 кг.
  • Вагітність у 1 триместрі.

Підготовка та перебіг процедури

МРТ у гінекології можна проводити у будь-який день циклу, крім періоду місячних – кровотеча погіршує візуалізацію. Якщо йдеться про підозру на ендометріоз, гіперплазію чи поліпи ендометрію, лікарі-гінекологи рекомендують проводити МРТ малого тазу у жінок на 7-12 день циклу. У цей час ендометрій має найменшу товщину, що полегшує діагностику.

Немає необхідності робити клізму перед дослідженням, достатньо випорожнити кишечник природним шляхом. Щоб знизити перистальтику, за 2-3 години до МРТ не вживати їжі. Нижню білизну та інший одяг знімати не потрібно, якщо на ній немає металовмісних елементів.

Під час процедури пацієнтка перебуває усередині томографа. Робота апарату не викликає жодних відчуттів, турбувати може хіба характерний звук, що видається томографом. Щоб зменшити рівень шуму, можна надіти навушники. Тривалість МРТ – 15-20 хвилин.

Приклади із практики гінекологів

Найчастіше МРТ у гінекології призначається виявлення типу і локалізації пухлинних утворень.

Приклад 1. У пацієнтки з УЗД виявлено освіту, первинно діагностоване як кіста яєчника. Розташування новоутворення таке, що точної візуалізації заважає артерія. Для уточнення зробили МРТ, 3-мірне зображення дозволило побачити чітку локалізацію, контури та оцінити структуру пухлини. Діагноз підтвердився.

Приклад 2. У ході УЗД у пацієнтки у матці виявлено невелике новоутворення. Однозначно поставити діагноз – поліп, міома, злоякісна пухлина – на підставі ультразвукового дослідження гінеколог не зміг. Показники онкомаркерів виявилися високими, для диференціальної діагностики лікар направив на МРТ. Дослідження показало онкологічне захворювання на ранній стадії. Пухлину вчасно видалили, операція пройшла успішно.

Таким чином, МРТ відіграє важливу роль у діагностиці та плануванні лікування. При будь-яких симптомах, що турбують, звертайтеся до фахівців, а також регулярно проходьте профілактичні огляди у гінеколога.

google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0