Як вибрати сонцезахисний крем

08.06.2022
Як вибрати сонцезахисний крем

Як вибрати сонцезахисний крем

Якщо ви довго перебуваєте на сонці, обов'язково купите сонцезахисний крем. Дізнайтеся, чому його варто використовувати та як вибрати відповідний засіб.

Навіщо взагалі використовувати сонцезахисний крем?

Цей косметичний засіб захистить вас від двох типів шкідливих сонячних променів: UVB та UVA. Перші викликають сонячні опіки, другі — ні, але обидва типи роблять шкіру менш еластичною, активізують процеси старіння та збільшують ризик виникнення раку шкіри.

І чи всі креми захищають однаково?

Ні, ступінь захисту залежить від значення сонцезахисного фактора SPF, який коливається від 2 до 50. Чим вище значення SPF, тим більше сонячних променів він фільтрує, а ви можете довше перебувати на сонці без ризику обгоріти. Наприклад, SPF 2 фільтрує близько 50% ультрафіолетових променів, а SPF 50 – до 98%.

Який із них вибрати?

Якщо ви виходите під сонце час від часу, не довше, ніж на кілька хвилин, дерматологи радять. крем із SPF 15. Якщо перебуваєте на вулиці безперервно протягом тривалого часу, вибирайте крем із SPF 30 або вище.

Також на ступінь захисту впливає ваш тип шкіри.

Тип шкіри Як засмагаєЗначення SPF
Дуже світлаШвидко обгорає, засмага незначна або взагалі відсутня30–50
Світла   Іноді обгорає, засмага лягає15–30
Середня  Мінімально обгорає, засмага завжди лягає добре6–15
Смаглява та темнаОбгоряє дуже рідко або ніколи2–10

Чи не простіше купити SPF 50 для будь-якої шкіри, якщо він так добре захищає?

Ні, оскільки сонцезахисні креми не можна вважати на 100% безпечними. Деякі речовини, що входять до їх складу, можуть викликати подразнення шкіри, висипи та прищі. Інші підозрюють у токсичності та здатності порушувати роботу гормональної системи, хоча це і не було доведено.

Чим менше рівень SPF та кількість потенційно небезпечних речовин у складі крему, тим краще.

Не варто зловживати захистом, якщо вона вам не потрібна.

Значить, креми відрізняються лише за SPF?

Ні, сонцезахисні креми також відрізняються за діючими речовинами у складі та діляться на хімічні та фізичні. Хімічні вбираються в шкіру і абсорбують сонячні промені, перетворюючи їх потім на теплову енергію. Фізичні створюють захисний екран на поверхні шкіри та відображають ультрафіолетове випромінювання.

І які краще вибрати?

Хімічні засоби не залишають розводів і більш стійкі до води та поту. Однак, на відміну від фізичних, вони більш небезпечні для шкіри: можуть викликати алергію та роздратування, а їх захист починається лише через 20 хвилин після нанесення.

Якщо у вас чутлива шкіра і ви не бажаєте завчасно наносити крем до виходу на сонце, вибирайте фізичні креми. Якщо ж збираєтеся купатися, активно тренуватися, не любите жирну консистенцію та розводи на шкірі – вибирайте хімічні.

Крім того, зверніть увагу, від яких типів променів захищає вибраний крем.

А хіба він захищає не від усіх типів?

Є креми, що захищають тільки від променів типу B, через які ми засмагаємо та обгораємо. Але оскільки обидва типи променів збільшують ризик розвитку раку та прискорюють старіння шкіри, дерматологи радять UVA & UVB. брати креми із захистом від обох типів. Однак не можна виміряти, наскільки ефективно крем захищає від UVA-променів, тому простої згадки про такий захист буде достатньо.

Якщо я купатимуся, крем не змиється?

Обов'язково змиється, якщо це фізичний крем. Тому вибирайте крем із позначкою «водостійкий» або water resistant та зверніть увагу на вказаний час захисту. Обновляйте крем після закінчення цього терміну незалежно від того, купалися ви чи ні.

Якщо крем залишиться, чи можна використовувати його на наступний рік?

Крем можна використовувати, доки не закінчиться термін придатності. Не залишайте його під впливом прямого сонячного проміння і не зберігайте в теплому місці, тоді його можна буде використовувати і через рік.

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0