Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

07.02.2024
Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

Купівля заміської нерухомості — це не просто придбання будинку і прилеглої до нього ділянки. Власний будинок поза межами міста пропонує зовсім інший, новий, спосіб життя. І тут важливо не помилитися з вибором і знайти варіант, який не тільки влаштує вас з точки зору вартості, але й даруватиме комфорт та задоволення від перебування там.

Пропонуємо вашій увазі невеликий гайд з вибору заміської нерухомості. Що враховувати при виборі, коли краще купувати будинок за містом, як його оцінити? Відповіді на ці та інші питання – у нашому сьогоднішньому матеріалі.

Визначаємо мету покупки

Це перше, що потрібно зробити. Адже одна справа інвестиції в нерухомість, коли ви купуєте будинок з метою перепродати його надалі за вищою ціною, або плануєте здавати в оренду. І зовсім інше якщо ви шукаєте ділянку для себе, особливо для постійного проживання. В останньому випадку обов'язково зверніть увагу на такі моменти:

  • погодьте ідею покупки з усіма членами сім'ї. Ідея «життя на природі» дуже приваблива, але вона тягне за собою цілу низку незручностей, про які рідко замислюються. Наприклад, живучи в передмісті, доведеться раніше вставати, щоб вчасно дістатися місця навчання або роботи, або звикнути закуповуватися продуктами на тиждень вперед;
  • утримайтеся від спокуси створити із заміського будинку «родовий замок». Смаки та прагнення різних поколінь можуть дуже відрізнятися. І як би ви не хотіли зробити із заміського будинку «затишне гніздечко», яке перейде у спадок вашим дітям, будьте готові до того, що вони не захочуть у ньому жити.

Вибираючи будинок для постійного проживання, враховуйте склад сім'ї на момент покупки, не намагайтеся будувати глобальні плани на багато років. Зверніть увагу наскільки комфортно вам саме в цьому будинку, чи подобається вам тут.

При покупці заміської нерухомості з метою отримання прибутку, варто звертати більше уваги на ліквідність об'єкта, транспортну доступність і нейтральність стилю. Останнє важливо, оскільки далеко не всі можуть розділяти ваш інтерес, наприклад, до скандинавського стилю, і знайти покупця чи орендаря може бути непросто.

Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

Коли краще купувати нерухомість за містом?

Здавалося б, особливої різниці тут немає. Приїжджай, дивися будинок та ділянку та? якщо сподобаються — укладай договір купівлі! Однак не все так просто.

Наприклад, оцінити готовність заміського будинку до зими влітку чи пізно навесні досить проблематично. Або уявіть: ви купили котедж, що сподобався влітку, а взимку всі дороги навколо замело так, що під'їхати до нього зовсім неможливо.

У той же час взимку неможливо зрозуміти, наскільки якісно влаштована покрівля, і чи не протікатиме вона в сезон дощів. Те саме стосується стану ділянки та доріг у міжсезоння. Реально оцінити це все можна лише восени чи навесні.

Оптимальний варіант для оцінки заміської нерухомості – огляд як мінімум двічі, восени та взимку. Спочатку приділіть увагу ділянці та прилеглим дорогам, а з настанням холодів самому будинку. Придбання варто відкласти до зими. У цей період ринок нерухомості зазвичай менш активний і є можливість отримати знижку.

Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

Вибираємо заміський будинок: на що звернути увагу

На що звернути увагу при виборі заміської нерухомості

Крім одного з основних критеріїв вартості, є чимало факторів, які необхідно брати до уваги при покупці нерухомості за містом. Наприклад, площа будинку та його планування. Для комфортного проживання (неважливо, постійного чи тимчасового) необхідно розуміти, скільки людей ночуватиме в заміському будинку одночасно. І тому підбирати площу, планування, розташування санвузлів тощо.

Ще один важливий момент – вибір напряму. Особливо це стосується будинків тимчасового проживання: чим ближче до міської квартири заміська нерухомість, тим менше часу доведеться проводити в пробках п'ятниці. Напрямок впливає і на ціну: вартість однакової ділянки в різних напрямках буде різною.

Велике значення (особливо, якщо ви плануєте повністю переїхати за місто) має статус ділянки. Від цього залежить чи зможете ви прописатися у своєму новому будинку, хто чиститиме дороги від снігу та відповідатиме за безперебійне електропостачання. Найбільш затребуваними є ділянки для житлової та громадської забудови, оскільки дозволяють оформити постійну реєстрацію, а за утримання у порядку комунальної частини та транспортну доступність несуть відповідальність місцева влада.

Наявність газу визначає, наскільки багато доведеться платити за опалення в майбутньому. Якщо ділянка не газифікована, доведеться подумати про придбання твердопаливного котла або пристрій електричного опалення.

Те саме стосується і комунікацій. У разі відсутності центрального водопостачання та каналізації доведеться докласти чимало зусиль та засобів для забезпечення комфортного проживання за містом.

Площа ділянки, що прилягає до будинку, та її озеленення також відіграють важливу роль при виборі. З одного боку, чим більше зелені, тим затишніше ділянку і чистіше повітря, з іншого — будьте готові доглядати за цією красою, інакше ваш будинок швидко перетвориться на чагарник.

Як визначити вартість будинку за містом?

Як і у випадку з оцінкою квартири, тут є два варіанти. Можна зробити все самостійно, виходячи з відкритих відомостей про середні ціни на ринку нерухомості. Однак у разі це трохи складніше, оскільки необхідно враховувати набагато більше чинників. Та й знайти навіть два однакові будинки може бути дуже непросто. Додатковою складністю є те, що необхідно враховувати вартість земельної ділянки, а також усіх додаткових будівель і навіть насаджень.

Крім того, при оцінці необхідно звернути увагу на:

  • тип фундаменту;
  • поверховість та планування;
  • матеріали, з яких збудовано будинок, та якість обробки;
  • місце розташування та транспортну доступність;
  • наявність комунікацій;
  • стан прибудинкової території тощо.

Тому краще довірити оцінку заміської нерухомості фахівцю. Він не тільки розрахує вартість всього об'єкта максимально точно і з урахуванням усіх останніх тенденцій на ринку, але також може за запитом оцінити ліквідність, що дуже важливо для інвестицій в нерухомість.

3 корисні поради від експертів

Утримайтеся від покупки, якщо у пропонованого вам будинку:

  • є явні тріщини на фундаменті;
  • спостерігаються сліди регулярного затоплення цоколя;
  • протікає покрівля — цей недолік можна виправити, але це вимагатиме солідних грошових і часових витрат;
  • каркасна будова і при цьому порушений тепло- або пароізоляційний шар. В цьому випадку навіть якщо в будинку зараз тепло, згодом він перестане його ефективно утримувати;
  • основний матеріал виготовлення цегла, блоки, моноліт тощо, і при цьому він тривалий час знаходився (або знаходиться) у стані недобудови. Якщо дерев'яним будинкам кілька років простою йдуть лише на користь (будинок встигне дати усадку, що виключить зрушення надалі), то в кам'яних можуть з'явитися мікротріщини. Зовні непомітні, згодом вони зростатимуть, що може призвести до неприємних наслідків.

Що робити, якщо технічні проблеми із заміською нерухомістю виявляться вже після покупки? На жаль, але робити ремонт прийдеться самотужки. Уникнути цього можна, склавши до підписання договору акт про передачу об'єкта, у якому перераховані всі недоліки. У цьому випадку з появою раніше не виявлених проблем можна буде вимагати зменшення ціни із поверненням частини сплачених грошей.

Звертайте увагу на співвідношення інфраструктурної заповнення та ціни будинку. Наприклад, вартість житла в 20-30 км від міста буде набагато нижчою, ніж те, що знаходиться близько до міста, де є розвинена інфраструктура.

Висновок

Нерухомість за містом є непоганим варіантом незалежно від мети покупки. Для того, щоб вона приносила прибуток або була комфортною та затишною, перед покупкою необхідно перевірити стан будинку та ділянки, зробити їх оцінку. Все це можна зробити самостійно, але щоб заощадити свій час та гроші краще звернутися до фахівців. Вони допоможуть вам підібрати відповідний варіант належної якості та візьмуть на себе юридичний супровід угоди. Вам же залишиться тільки в'їхати до свого нового будинку!

Коментарі: 0
Увійдіть або Зареєструйтесь щоб залишити коментар
google.com, pub-2964582733874324, DIRECT, f08c47fec0942fa0